{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene izmjene Zakona o javnom okupljanju

F
27.4.2011. u 13:40
0
0
Usvojene izmjene Zakona o javnom okupljanju
0
Usvojene izmjene Zakona o javnom okupljanju
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici tri zakona i to o javnom okupljanju i o znakovnom jeziku, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".
Izmjene Zakona o javnom okupljanju, predložene su radi naknadno uočenih tehničkih grešaka koje se odnose na troškove za dodatne mjere osiguranja. Naime, svi poslovi koje nadležni policijski organ vrši u svrhu osiguranja javnog reda i mira spadaju u kategoriju osnovne djelatnosti policijskog organa, a ne kako je navedeno "izvan svoje redovne djelatnosti".

Troškove koji nastaju, organizatori javne priredbe, sportske, kulturne ili zabavne prirode, dužni su snositi isključivo zbog dodatnih mjera osiguranja, a ne zbog aktivnosti policijskog organa izvan svoje redovne djelatnosti.

Zakonom o objavljivanju propisa i drugih općih akata u "Službenim novinama Kantona Sarajevo" predviđeno je između ostaloga, kako je objasnila ministrica pravde i uprave Dijana Tabori, da službene novine od sada budu dostupne na web stranici i da budu na sva tri službena jezika u BiH.

Predviđeno je da se osiguraju sredstva za zapošljavanje prevodilaca koji će prilagođavati jezik svim konstitutivnim narodima.
Zakon o upotrebi znakovnog jezika BiH usvojen je bez rasprave, a njime je propisano pravo gluhih osoba na upotrebu znakovnog jezika u BiH i pravo gluhih osoba na informiranje njima prilagođenim tehnikama, kao i obim i način ostvarivanja prava na tumača znakovnog jezika, radi njihovog ravnopravnog uključivanja u životnu i radnu okolinu, kao i u sve oblike društvenog života s jednakim pravima i uvjetima te s jednakim mogućnostima kakve imaju osobe bez oštećenja sluha.

U toku je rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: