{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH

F
15.7.2015. u 15:07
6
18
Usvojene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH
6
Usvojene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.
Naime, prijedlog ovog zakona je razmatran još u martu prošle godine kada je delegat Halid Genjac predložio Domu zaključak da se "zbog složenosti i značaja kao i nužnosti da se amandmanski otklone nejasnoće pojedinih predloženih odredaba, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH vrati na razmatranje po redovnom postupku“.

Tada, zaključak delegata Halida Genjca nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova, zbog čega je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Nakon što Kolegij nije postigao saglasnost, delegati danas u drugom krugu glasanja nisu prihvatili ovaj prijedlog zaključka te su se izjašnjavali o predloženom zakonu po hitnom postupku i usvojili ga.

Usvojenim izmjenama, navodi se u obrazloženju zakona, poboljšava se osnovni zakon, uvode u praktičnu primjenu propisi u vezi sa elektronskim potpisom te preciziraju uslovi za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja bezbjednosti ličnih dokumenata.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu kod nadležnih organa prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalifikovanom potvrdom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: