BiH
50

Koalicija "Prvi mart": Zakon o prebivalištu izglasan u sjeni odluke o referendumu

FENA
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" upozorava javnost da je danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glasovima delegata iz klubova hrvatskog i srpskog naroda, izglasan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Zakon koji predviđa reviziju svih prijavljenih prebivališta na području cijele države posebno će utjecati na izbjegle osobe i bh. državljane koja privremeno borave u inozemstvu, za slučaj da ne odgovore na nalaze istraga, ne žale se blagovremeno u slučaju da budu predmetom poništenja prebivališta i slično.

Kako se navodi u saopćenju Koalicije "Prvi mart", isti tekst je 2013. i 2014. blokiran na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je prošao Predstavnički dom PS BiH.

  • Premda godinama već upozoravamo na štetnost ovog prijedloga, danas se o njemu glasalo tako što je stavljen na dnevni red na samoj sjednici te je po hitnom postupku usvojen. Dok se javnost u Bosni i Hercegovini bavi odlukom o referendumu, o kojoj ćemo narednih mjeseci slušati mnogo kroz Vijeće naroda RS-a i Ustavni sud RS-a, tiho je na mala vrata donesen zakon koji će bez sumnje utjecati na ostvarivanje prava glasa izbjeglih i raseljenih osoba, ali i svih građana generalno na lokalnim izborima 2016. godine - navodi Koalicija "Prvi mart".