BiH
0

Usvojene izmjene i dopune zakona o pravima boraca

SRNA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca proteklog rata.

Zakon su sinoć na skupštinskom zasjedanju podržala 43 poslanika, četiri su bila protiv, dok ih je 14 bilo uzdržano.

Ovaj zakon omogućava da se usaglašavanjem podzakonskog akta - uredbe sa ovim izmjenama i dopunama obezbijede mjesečna novčana primanja borcima od prve do pete kategorije koji su izgubili garantovani penzijski osnov po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju, te da se za ostale borce borački dodatak isplaćuje samo za određene kategorije.

Riječ je o borcima od prve do pete kategorije, mlađim od 60 godina, saopšteno je ranije iz Biroa Vlade Srpske  za odnose s javnošću i navedeno da prema odredbama važećih propisa, mjesečni borački dodatak ostvaruju borci svih kategorija koji su navršili 60 godina života.

Razlog za donošenje ovog zakona jeste  činjenica da je novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju određeni broj boraca penzionera izgubio dio novčanih primanja koje je ostvarivao na osnovu statusa borca kroz garantovani penzijski osnov, a koji zbog godina starosti nisu mogli da ostvare pravo na mjesečni borački dodatak.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je ranije da je riječ o dodatnim sredstvima koja će Vlada izdvojiti iz budžeta za tri kategorije - za borce mlađe od 60 godina koji su penzioneri i ne mogu da uđu u borački dodatak na mjesečnom nivou, za borce korisnike invalidskih penzija i za socijalno najugroženije korisnike porodične penzija iza umrlih boraca iz proteklog rata.

Predstavnici Vlade i Boračke organizacije Republike Srpske potpisali su ranije sporazum na osnovu kojeg će Vlada obezbijediti 9.088.000 KM za osoba koje su stupanjem na snagu Zakona o pravima boraca i Zakona o PIO dovedena u nepovoljniji položaj u odnosu na ranije važeće propise kada je riječ o novčanim primanjima.
Na osnovu Sporazuma o razumijevanju i saradnji, za borce mlađe od 60 godina sa ostvarenim pravom na starosnu penziju biće doznačen iznos od 2.866.776 KM (ekvivalentno mjesečnom boračkom dodatku), za borce korisnike invalidskih penzija iznos od 3.839.915 KM (ekvivalentno mjesečnom boračkom dodatku) i za socijalno najugroženije korisnike porodične penzije iza umrlih boraca iz proteklog rata iznos od 2.331.362 KM.