{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS o izmjenama zakona o pravima boraca

S
18.4.2012. u 07:54
0
1
NSRS o izmjenama zakona o pravima boraca
0
NSRS o izmjenama zakona o pravima boraca
Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će danas na posebnoj sjednici po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca u proteklom ratu.
Ovaj zakon omogućava da se usaglašavanjem podzakonskog akta - uredbe sa ovim izmjenama i dopunama obezbijede mjesečna novčana primanja borcima od prve do pete kategorije koji su izgubili garantovani penzijski osnov po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju, te da se za ostale borce borački dodatak isplaćuje samo za određene kategorije.

Riječ je o borcima od prve do pete kategorije, mlađim od 60 godina, saopšteno je ranije iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću i navedeno da prema odredbama važećih propisa, mjesečni borački dodatak ostvaruju borci svih kategorija koji su navršili 60 godina života.

Razlog za donošenje ovog zakona nalazi se u činjenici da je novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju određeni broj boraca penzionera izgubio dio novčanih primanja koje je ostvarivao na osnovu statusa borca kroz garantovani penzijski osnov, a koji zbog godina starosti, nisu mogli da ostvare pravo na mjesečni borački dodatak.

Ovim zakonom se vrši dopuna važećeg Zakona na način da se, pored starosne dobi, propisuje i kategorija borca, kao uslov za ostvarivanje prava na mjesečni i godišnji borački dodatak.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je ranije da je riječ o dodatnim sredstvima koja će Vlada izdvojiti iz budžeta za tri kategorije - za borce mlađe od 60 godina, koji su penzioneri i ne mogu da uđu u borački dodatak na mjesečnom nivou, za borce korisnike invalidskih penzija i za socijalno najugroženije korisnike porodične penzija iza umrlih boraca iz proteklog rata.

Predstavnici Vlade i Boračke organizacije Republike Srpske potpisali su krajem prošle sedmice sporazum na osnovu koga će Vlada obezbijediti 9.088.000 KM za osobe koje su stupanjem na snagu Zakona o pravima boraca i Zakona o PIO dovedene u nepovoljniji položaj u odnosu na ranije važeće propise kada je riječ o novčanim primanjima.

Na osnovu Sporazuma o razumijevanju i saradnji, za borce mlađe od 60 godina sa ostvarenim pravom na starosnu penziju biće doznačen iznos od 2.866.776 KM (ekvivalentno mjesečnom boračkom dodatku), za borce korisnike invalidskih penzija iznos od 3.839.915 KM (ekvivalentno mjesečnom boračkom dodatku) i za socijalno najugroženije korisnike porodične penzije iza umrlih boraca iz proteklog rata iznos od 2.331.362 KM.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: