|

Usvojene izmjene i dopune Zakona o komunikacijama

Usvojene izmjene i dopune Zakona o komunikacijama
1
F
FENA
22.11.2012. u 22:07
1
komentara
1

dijeljenja
Usvojene izmjene i dopune Zakona o komunikacijama Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH je večeras, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama.
Izmjenama se utvrđuje mogućnost oslobađanja od plaćanja viza za strane državljane za sudjelovanje na sportskim manifestacijama, kulturnim i drugim događajima pod uvjetima reciprociteta, što do sada nije bio slučaj jer je postojećim propisima definirano obavezno oslobađanje od plaćanja viza u ovim situacija, što je u suprotnosti s dobrom diplomatskom praksom.

Oslobađanje od plaćanja vršit će se po osnovu odluka Vijeća ministara na prijedlog resornog ministarstva ili drugog tijela uprave BiH. Također, dopunom zakona je izvršena i izmjena carinske tarife koja se odnosi na spise i radnje u postupku neizravnog oporezivanja.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanica Ismeta Dervoz, a koji predviđa usklađivanje sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

U predloženom zakonskom rješenju, između ostalog, navedeno je da će se u sastavu općinske izborne komisije i biračkog odbora osigurati da broj članova manje zastupljenog spola bude najmanje 40 posto od ukupnog broja članova.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona u cilju otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U izmjenama Zakona navodi se da Vijeće ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na razdoblje od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja. U drugom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Poslanici su u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine.

Prijedlog zakona o fondacijama Bosne i Hercegovine je zbog nedostatka entitetske većine upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje. Usaglašavanje Kolegija bit će potrebno i za Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu. Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. te Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2011. godinu.

Imenovani su članovi Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa i to Esad Gotovuša iz bošnjačkog naroda, Vladimir Marčeta iz srpskog i Valentina Rupčić iz hrvatskog naroda. Imenovani su i članovi Centralne izborne komisije BiH i to Novak Božičković iz srpskog, Ahmet Šantić iz bošnjačkog i Stjepan Mikić iz hrvatskog naroda. Usvojena je i odluka o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...