|

Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a

Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a
0
S
SRNA
30.11.2011. u 08:10
1
komentara
0

dijeljenja
Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS, kojim je predviđeno da Republička izborna komisija nadzire rad gradskih, odnosno opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora.
Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić istakla je da Republička izborna komisija u saradnji i po ovlašćenju Centralne izborne komisije BiH ukazuje organima na kršenje izbornih propisa, daje odgovarajuća uputstva i traži preduzimanje mjera u skladu sa zakonom.

"Republička izborna komisija donosi opšta akta za opoziv gradonačelnika i načelnika opština, provodi postupak za njihov opoziv i odgovara za zakonito provođenje tog postupka", rekla je Rešićeva, obrazlažući ranije izmjene i dopune ovog zakona.

Narodna skupština RS sinoć je usvojila Nacrt strategije razvoja energetike RS do 2030. godine, čiji je cilj postizanje standarda gazdovanja energijom i odnosa u energetskom sektoru kakvi vrijede u EU.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da dokument ne predviđa promjenu vlasničke strukture u energetskom sektoru RS, ističući da će se novi objekti u ovoj oblasti realizovati kroz strateško partnerstvo ili kao privatno-javno partnerstvo.

Jedna od osnovnih ideja vodilja ove strategije je osmišljavanje razvoja energetskog sektora zasnovanog na principu održivog razvoja, što podrazumijeva oslanjanje na domaće resurse, te uključivanje obnovljivih izvora energije u podmirivanje energetskih potreba svih građana RS.

Strateški ciljevi ovog dokumenta su obezbjeđenje dovoljnih količina energije svih oblika i sigurnost snabdijevanja za potrebe ekonomije i građana RS.

Strateški ciljevi strategije su povećanje efikasnosti proizvodnje, transporta, prenosa, distribucije i potrošnje energije, posebno u građevinarstvu RS.

Narodna skupština RS usvojila je budžet Regulatorne komisije za energetiku RS za 2012. godinu, u ukupnom iznosu od 2,5 miliona KM.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Milenko Čokorilo rekao je da su planirani kapitalni rashodi u budžetu Komisije za 2012. godinu veći za 94 odsto u odnosu na 2011.

Čokorilo je naveo da je jedan od razloga ovog povećanja, planirana izgradnja poslovne zgrade koja bi se finansirala iz kredita od komercijalnih banaka u iznosu od dva miliona KM, sa rokom otplate od 10 godina i uz kamatnu stopu od sedam odsto.

Narodna skupština RS usvojila je Godišnji izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS za 2010. godinu u kojem se navodi da je Komisija utvrdila šest slučajeva sukoba interesa, dok su u dva lica podnijela Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za razrješenje i dobila odluke o prestanku mandata.

Od 186 primljenih predmeta, Komisija je tokom 2010. godine završila 166 ili 89,24 odsto, navodi se u Izvještaju.

Narodna skupština RS usvojila je Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja porodice u RS u perodu 2009-2014. godine, te Informaciju o sprovođenju omladinske politike RS za period od 1. oktobra 2010. do 1. oktobra 2011.godine, čiji je cilj poboljšanje položaja i rješavanje utvrđenih problema mladih u RS.

Ministar za porodicu, omladinu i sport RS Nada Tešanović podsjetila je da se omladinskom politikom utvrđuju osnovni ciljevi, pravci razvoja i zadaci u omladinskom sektoru u oblastima od posebnog interesa za mlade.

Poslanici su usvojili Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja porodice u RS 2009-2014. godine, za period od 1. oktobra prošle do 1. oktobra ove godine, čiji je cilj poboljšanje zakonskog položaja porodice u RS i donošenje mjera pronatalitetne populacione politike.

Narodna skupština RS usvojila je Odluku o utvrđivanju Spomen-kompleksa Kozara na Mrakovici kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a s ciljem zaštite kulturnih dobara od opšteg interesa za RS.

Usvojene su odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park Sutjeska i Nacionalni park Kozara, koje obuhvataju ta područja u postojećim granicama u skladu sa propisima o nacionalnim parkovima i područje predviđeno za proširenje nacionalnog parka u skladu sa Prostornim planom RS do 2015.godine.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić zaključio je sinoć 13. redovnu sjednicu Narodne skupštine RS.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...