{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a

S
30.11.2011. u 08:10
0
1
Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a
0
Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS, kojim je predviđeno da Republička izborna komisija nadzire rad gradskih, odnosno opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora.
Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić istakla je da Republička izborna komisija u saradnji i po ovlašćenju Centralne izborne komisije BiH ukazuje organima na kršenje izbornih propisa, daje odgovarajuća uputstva i traži preduzimanje mjera u skladu sa zakonom.

"Republička izborna komisija donosi opšta akta za opoziv gradonačelnika i načelnika opština, provodi postupak za njihov opoziv i odgovara za zakonito provođenje tog postupka", rekla je Rešićeva, obrazlažući ranije izmjene i dopune ovog zakona.

Narodna skupština RS sinoć je usvojila Nacrt strategije razvoja energetike RS do 2030. godine, čiji je cilj postizanje standarda gazdovanja energijom i odnosa u energetskom sektoru kakvi vrijede u EU.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da dokument ne predviđa promjenu vlasničke strukture u energetskom sektoru RS, ističući da će se novi objekti u ovoj oblasti realizovati kroz strateško partnerstvo ili kao privatno-javno partnerstvo.

Jedna od osnovnih ideja vodilja ove strategije je osmišljavanje razvoja energetskog sektora zasnovanog na principu održivog razvoja, što podrazumijeva oslanjanje na domaće resurse, te uključivanje obnovljivih izvora energije u podmirivanje energetskih potreba svih građana RS.

Strateški ciljevi ovog dokumenta su obezbjeđenje dovoljnih količina energije svih oblika i sigurnost snabdijevanja za potrebe ekonomije i građana RS.

Strateški ciljevi strategije su povećanje efikasnosti proizvodnje, transporta, prenosa, distribucije i potrošnje energije, posebno u građevinarstvu RS.

Narodna skupština RS usvojila je budžet Regulatorne komisije za energetiku RS za 2012. godinu, u ukupnom iznosu od 2,5 miliona KM.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Milenko Čokorilo rekao je da su planirani kapitalni rashodi u budžetu Komisije za 2012. godinu veći za 94 odsto u odnosu na 2011.

Čokorilo je naveo da je jedan od razloga ovog povećanja, planirana izgradnja poslovne zgrade koja bi se finansirala iz kredita od komercijalnih banaka u iznosu od dva miliona KM, sa rokom otplate od 10 godina i uz kamatnu stopu od sedam odsto.

Narodna skupština RS usvojila je Godišnji izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS za 2010. godinu u kojem se navodi da je Komisija utvrdila šest slučajeva sukoba interesa, dok su u dva lica podnijela Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za razrješenje i dobila odluke o prestanku mandata.

Od 186 primljenih predmeta, Komisija je tokom 2010. godine završila 166 ili 89,24 odsto, navodi se u Izvještaju.

Narodna skupština RS usvojila je Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja porodice u RS u perodu 2009-2014. godine, te Informaciju o sprovođenju omladinske politike RS za period od 1. oktobra 2010. do 1. oktobra 2011.godine, čiji je cilj poboljšanje položaja i rješavanje utvrđenih problema mladih u RS.

Ministar za porodicu, omladinu i sport RS Nada Tešanović podsjetila je da se omladinskom politikom utvrđuju osnovni ciljevi, pravci razvoja i zadaci u omladinskom sektoru u oblastima od posebnog interesa za mlade.

Poslanici su usvojili Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja porodice u RS 2009-2014. godine, za period od 1. oktobra prošle do 1. oktobra ove godine, čiji je cilj poboljšanje zakonskog položaja porodice u RS i donošenje mjera pronatalitetne populacione politike.

Narodna skupština RS usvojila je Odluku o utvrđivanju Spomen-kompleksa Kozara na Mrakovici kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a s ciljem zaštite kulturnih dobara od opšteg interesa za RS.

Usvojene su odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park Sutjeska i Nacionalni park Kozara, koje obuhvataju ta područja u postojećim granicama u skladu sa propisima o nacionalnim parkovima i područje predviđeno za proširenje nacionalnog parka u skladu sa Prostornim planom RS do 2015.godine.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić zaključio je sinoć 13. redovnu sjednicu Narodne skupštine RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: