Skupština Kantona Sarajevo
0

Usvojena Suljagićeva ostavka, Oručević novi ministar

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila neopozivu ostavku doskorašnjeg ministra obrazovanja, nauke i mladih Emira Suljagića te imenovala novog ministra, Fahrudina Oručevića, profesora Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Od 30 poslanika Skupšine Kantona Sarajevo koji su pristupili glasanju, za prihvatanje ostavke je bilo 20 poslanika, suzdržano šest, a protiv su bila četiri poslanika.

Nakon odluke o prihvatanju ostavke, poslanici su prihvatili imenovanje Fahrudina Oručevića sa 26 glasova za i 2 suzdržana. Nije bilo glasova protiv.

Oručević je nakon toga pročitao zakletvu, a potom je uslijedilo čestitanje premijera KS Fikreta Musića, poslanika i kolega ministara.

Fahrudin Oručević je vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, kao i predavač na Sarajevo School of Science and Technology. Diplomirao je 1975. godine, a magistrirao 1981. na Elektrotehničkom fakultetu. Doktorirao je na beogradskom Fakultetu rudarstva i geologije 1990. godine.

U njegovoj profesionalnoj biografiji piše da su područja njegovog naučnog interesa informacioni sistemi, kompjuterizacija obrazovnog sistema i zvaničnih institucija, učenje na daljinu i online učenje.