Općinsko vijeće
144

Usvojena inicijativa za pokretanje opoziva načelnika Lukavca Edina Delića

Piše: A. K.
Edin Delić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Delić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijećnici Općinskog vijeća Lukavac na današnjoj sjednici su razmatrali i usvojili inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika Edina Delića.

Inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika Edina Delića pokrenulo je 16 vijećnika okupljenih oko Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, a kao ključan razlog navedena je loša saradnja s načelnikom po pitanju donošenja budžeta za prošlu godinu.

Naime, nakon što u Općinskom vijeću Lukavac nije postignuta saglasnost vezano za Prijedlog budžeta za 2017., Delić je u martu prošle godine samoinicijativno isti usvojio, a koji je nakon objave u Službenom listu postao operativan.

Podnosioci inicijative smatraju da je Delić zloupotrijebio institut proglašenja budžeta, dok načelnik i vijećnici iz reda Socijaldemokratske partije navode da ne postoje finansijske pretpostavke za sprovedbu opoziva.

Nakon višesatne rasprave spomenutu inicijativu pojedinačnim izjašnjavanjem je podržalo 18 vijećnika, protiv je bilo devet, dok se suzdržanim izjasnilo njih troje.

Na idućoj sjednici vijećnici Općinskog vijeća Lukavac trebali bi razmatrati odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika Edina Delića.