Vijeće ministara BiH
0

Usvojena Informacija o presudi u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednici u Sarajevu Informaciju o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Zaduženo je Ministarstvo pravde BiH da koordinira aktivnosti vezano za provedbu ove presude zajedno s ministarstvima za ljudska prava, izbjeglice i civilne poslove, te u roku od 20 dana ponudi VMBiH na usvajanje akcioni plan. Ovaj plan bi potom trebao da razmatra i državni parlament.

Predsjedavajući VMBiH Nikola Špirić kazao je nakon sjednice da je zaduženo Ministarstvo finansija i trezora BiH za realizaciju isplata aplikantima Dervi Sejdiću u iznosu od 1.000 eura i Jakobu Finciju u iznosu od 22.000 eura.

Objasnio je da će VM informaciju o preduzetim mjerama i akcionom planu putem Kancelarije agenta pred Evropskim sudom za ljudska prava dostaviti Komitetu ministar Vijeća Evrope.

"Ovo je jedini i pravi način da se pozitivno odnosimo prema presudi Suda za ljudska prava", rekao je Špirić, izrazivši uvjerenje da će uz dovoljno političke volje biti moguće provesti ovu presudu do izbora.

"Imamo dovoljno vremena i treba učiniti sve da naredne izbore održimo u skladu s odlukom Suda za ljudska prava", naglasio je Špirić.

On je stoga pozvao na stvaranje konstruktivne atmosfere prema presudi kako bi pokazali da je BiH zemlja koja ima unutrašnji kredibilitet, te da je u stanju da se nosi s ovakvim presudama.

VMBiH je utvrdilo između ostalog i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanje sporazuma između VMBiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavnog puta E-661.

Špirić ističe da je izgradnja ovog mosta interes i BiH i Hrvatske, navodeći da će, prema sporazumu, troškove izgradnje mosta i uređenja korita rijeke na području mosta ugovorne strane snositi u jednakim omjerima (po 50 posto) od ukupne cijene mosta.

Procjenjuje se da bi BiH trebala izdvojiti od 12 do 14 miliona eura za gradnju mosta.

Na sjednici je utvrđen i prijedlog strategije razvoja sporta u BiH za period od 2010. do 2014. godine, s ciljem razvoja sporta i sportskih aktivnosti, te sportske infrastrukture.

VMBiH donijelo je danas i odluku o određivanju državnih tijela za informatičku sigurnost sistema za obradu, prijenos i pohranu tajnih podataka, čime BiH ispunjava obaveze preuzete potpisivanjem sigurnosnih sporazuma sa NATO-om i EU.

Riječ je o tri državna tijela koja će biti smještena u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Članovi VMBiH raspravljali su i o izmjeni pravilnika o sistematizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, te je data saglasnost da se u okviru sektora za opće poslove uvedu dva nova radna mjesta.

Riječ je o referentu za javne nabavke, te formiranju odsjeka za koordinaciju aktivnosti Vijeća sigurnosti UN-a, čime se formalno pravno stiču uvjeti za kadrovsku popunu i tehničko opremanje tog sektora u okviru MVP-a BiH.