{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen zakon o plaćama članova organa upravljanja u javnim preduzećima KS

F
23.12.2013. u 17:19
9
10
Usvojen zakon o plaćama članova organa upravljanja u javnim preduzećima KS
9
Usvojen zakon o plaćama članova organa upravljanja u javnim preduzećima KS
Foto: Klix.ba
Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća usvojen je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.
Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Velida Memić pojasnila je da ova oblast nije bila dosad regulirana, a vodeći se nesrazmjernim primanjima predsjednika i članova ovih organa i primanjima nosioca izvršnih funkcija te imajući u vidu poslovanje ovih javnih preduzeća, bilo je potrebno zakonski regulirati ovu oblast kako je to učinjeno i na federalnom nivou.

"Ovim zakonom se određuju primanja direktora, izvršnog direktora, predsjednika i članova skupština, nadzornih odbora i drugih organa (Odbora za reviziju, Programskog savjeta i dr.) javnih preduzeća čiji je osnivač Kanton i to najviše do tri prosječne neto plate isplaćene u Federaciji BiH za direktore i izvršne direktore, najviše do 50 posto jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH za predsjednike skupština, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH za članove tih odbora", pojasnila je Memić.

Iznijela je stav da će se ovim zakonom izvršiti i uštede koje će ići u korist budžeta Kantona Sarajevo i tih javnih preduzeća, pa samim tim otvoriti mogućnost preusmjerenja finansijskih sredstava u kapitalne projekte sredstvima koja su do sada izdvajana na plate i naknade u organima upravljanja.

Većina zastupnika pohvalila je donošenje ovog zakona, ali je i upozoreno da se ne može odrediti preniska plata ukoliko se na nekoj upravljačkoj poziciji žele zaposliti kvalitetni stručnjaci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: