|

Usvojen zakon o plaćama članova organa upravljanja u javnim preduzećima KS

Usvojen zakon o plaćama članova organa upravljanja u javnim preduzećima KS
9
F
FENA
23.12.2013. u 17:19
10
komentara
9

dijeljenja
Usvojen zakon o plaćama članova organa upravljanja u javnim preduzećima KS Foto: Klix.ba
Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća usvojen je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.
Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Velida Memić pojasnila je da ova oblast nije bila dosad regulirana, a vodeći se nesrazmjernim primanjima predsjednika i članova ovih organa i primanjima nosioca izvršnih funkcija te imajući u vidu poslovanje ovih javnih preduzeća, bilo je potrebno zakonski regulirati ovu oblast kako je to učinjeno i na federalnom nivou.

"Ovim zakonom se određuju primanja direktora, izvršnog direktora, predsjednika i članova skupština, nadzornih odbora i drugih organa (Odbora za reviziju, Programskog savjeta i dr.) javnih preduzeća čiji je osnivač Kanton i to najviše do tri prosječne neto plate isplaćene u Federaciji BiH za direktore i izvršne direktore, najviše do 50 posto jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH za predsjednike skupština, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH za članove tih odbora", pojasnila je Memić.

Iznijela je stav da će se ovim zakonom izvršiti i uštede koje će ići u korist budžeta Kantona Sarajevo i tih javnih preduzeća, pa samim tim otvoriti mogućnost preusmjerenja finansijskih sredstava u kapitalne projekte sredstvima koja su do sada izdvajana na plate i naknade u organima upravljanja.

Većina zastupnika pohvalila je donošenje ovog zakona, ali je i upozoreno da se ne može odrediti preniska plata ukoliko se na nekoj upravljačkoj poziciji žele zaposliti kvalitetni stručnjaci.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...