BiH
2

Federalna vlada razmatrala Prednacrt zakona o plaćama

FENA
Federalna vlada danas je razmatrala Prednacrt Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije Bosne i Hercegovine, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Cilj zakona je putem utvrđivanja maksimalnih iznosa ograničiti visinu naknada i plaća za članove organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije BiH, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestao bi se primjenjivati dosadašnji Zakon o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija Federacije Bosne i Hercegovine i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH iz 2009. godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Bitno je napomenuti da novi Prednacrt zakona, između ostalog, Agenciju za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Regulatornu komisiju za energiju u Federaciji BiH (FERK) stavlja u isti položaj kao i sve druge institucije.

Nakon rasprave zaključeno je da radna grupa koja je radila na izradi ovog zakonskog rješenja ugradi sve prijedloge i sugestije koje su danas izrečene kako bi ovaj propis bio pravedniji i ujednačeniji, te da će se Vlada o takvom tekstu izjasniti na jednoj od narednih sjednica.