Skupština KS
0

Usvojen zakon o koncesijama

FENA
Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je prekinuta oko 13.30 sati zbog sjednice Doma naroda Federacije BiH, nastavljena je raspravom o Nacrtu zakona o koncesijama. Prije prekida sjednice zastupnicima se obratio kantonalni ministar privrede Rusmir Sendić, koji je kazao da će ovaj zakon doprinijeti jačanju konkurencije, ali i efikasnije korištenje prirodnih resursa.

"Do sada je to bila 'ekonomija zarobljenih resursa', a ovim zakonom resursi će se osloboditi", dodao je Sendić naglašavajući i da će zakon na jednostavniji i kvalitetniji način dodjeljivati u odnosu na prethodni, kojeg je karakteriziralo sporot, tromost i razvlačanje procedura.

Razlika u odnosu na važeći zakon je da koncesionar može biti i fizičko lice, a ne samo pravno, a koncesija se može dodijeliti u skaldu s godišnjim planom ili samoinicijativnom potrebom.

Zakonom je predviđenom planiranje pripremnih radnji za dodjelu koncesija, a sva su kantonalna ministarstva dužna izraditi trogodišnji i godišnji plan koncesije koji vlada usvaja za narednu godinu.

Ministar Sendić je kazao da će se naknada za koncesiju dijeliti 60 prema 40 posto. To znači da će 60 posto biti izdvajano za Kanton, a 40 posto lokalnim vlastima na čijem prostoru se nalaze resursi. Od sada će se voditi i registar koncesija, a taj registar pratit će Ministarstvo finansija KS-a.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Adnan Solaković upitao je šta će biti ako se lokalna zajednica ne složi sa ovakvom raspodjelom sredstava, a ministar Sendić je kazao da će im se prezentirati beneficije, ali da ne postoje mehanizmi za nametanja lokalnoj zajednici ono što oni neće.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, kazao je da su kazne, predviđene za korištenje koncesije bez prethodno potpisanog ugovora, premalene i otvaraju vrata za kriminal, jer neko može da posiječe šume u vrijednosti od milion KM i plati maksimalno 15.000 KM, a ostalo ostaje njemu. Sa ovom konstatacijom složili su se i drugi zastupnici iz opozicionih stranaka.

Kazne predviđene zakonom su od 1.000 do 15.000 KM, a ministar Sendić je pojasnio da Zakon o prekršajima ne dozvoljava veće kazne za fizička i pravna lica.

Zastupnici su problematizirali i činjenicu da se radi o prihodima te da se treba voditi računa o tome i ne sklapati ugovore s koncesionarima koji su do sada imali ugovor o koncesiji, ali je nisu plaćali.

"Dok sam na ovoj poziciji svim onim koncesionarima koji ne izmire sve obaveze do posljednjeg feninga ja neću potpisati koncesiju, jer za sada dug za koncesije iznosi 980.000 KM", odlučno je kazao Sendić.

Nakon rasprave zastupnici su usvojili Nacrt zakona o koncesijama, koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.