{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen rebalans budžeta TK

F
27.7.2013. u 14:42
6
25
Usvojen rebalans budžeta TK
6
Usvojen rebalans budžeta TK
Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera, koja je održana u petak poslijepodne, usvojen je rebalans budžeta kojim je definirano da će se ovaj kanton zadužiti za novih 23,8 miliona KM, te je zaduženje za 11,5 miliona maraka više nego što je bilo planirano prvobitno usvojenim budžetom za 2013. godinu.
"Novo zaduženje od 23,8 miliona maraka je zaduženje za ovu godinu, a u izvještaju za 2012. definiran je iznos od 60 miliona nedostatka sredstava. Tu se radi o 52 miliona akumuliranog deficita i oko osam miliona za neizmireni dug Kantona, odnosno za kreditna sredstva kantona koja nisu servisirana", izjavila je ministrica finansija u Vladi Tuzlanskog kantona Alisa Bijedić.

Pojasnila je da je ovo je najbrži način da se dođe do mogućnosti ostvarivanja određenih zaduženja i da se može otvoriti put za neke druge i zdravije načine finansiranja.

Iz Kluba poslanika SDA istaknuli su da će s ovim zaduženjem Tuzlanski kanton biti zadužen sa 84 miliona maraka, a uz dodatne ugovorene obaveze u budžetu Tuzlanskog kantona zaduženje je veće od 150 miliona maraka.

"Mi ne možemo podržati ovakav način funkcionisanja Vlade ako imamo kreditno zaduženje od 100 miliona maraka, a ništa ne ide u stvaranje nove vrijednosti i otvaranje novih radnih mjesta. Kreditnim zaduženjem treba da se pokriju tekući troškovi Tuzlanskog kantona i ono što je već potrošeno u ranijem periodu", izjavio je predsjednik Kluba poslanika SDA Senad Alić, istakavši da će deficit ostati isti, jer će ova sredstva biti usmjerena u javnu potrošnju.

Međutim, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević ovakav rebalans vidi kao jedini način da se stabilizira budžet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: