PSBiH
0

Usvojen Prijedlog zakona o duhanu

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras Prijedlog zakona o duhanu BiH kojim će biti uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana.

Prijedlogom zakona uređuju se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda. Donošenjem zakona o duhanu unaprijedit će se povezanost primarnih proizvođača duhana i duhanske industrije u BiH.

Prijedlogom zakona omogućava se uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora i bolja zaštita domaće proizvodnje te usvajaju međunarodni standardi i norme u ovoj oblasti.

Usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač poslanik Bajazit Jašarević, zbog nedostatka entitetske većine upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković, a koji je predviđao da se samo u zimskom periodu danju vozi s upaljenim kratkim svjetlima, nije prihvaćen.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čije je usvajanje jedna od preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nestalim osobama.

Predstavnički dom nije prihvatio Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima, koji je predviđao da praznici BiH budu Nova godina, Prvi maj - Međunarodni praznik rada, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio televizijskom servisu BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama vraćeni su nadležnoj parlamentarnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanik Jerko Ivanković Lijanović, nije usvojen.

Zbog nepostojanja entitetske većine, prijedlog rezolucije o istorijskoj vrijednosti i važnosti Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a (25. novembra 1943. godine) za državnost Bosne i Hercegovine koju je predložio poslanik Denis Bećirović upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje.