|

Usvojen Prijedlog zakona o duhanu

Usvojen Prijedlog zakona o duhanu
0
F
FENA
7.12.2009. u 20:09
0
komentara
0

dijeljenja
Usvojen Prijedlog zakona o duhanu
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras Prijedlog zakona o duhanu BiH kojim će biti uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana.
Prijedlogom zakona uređuju se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda. Donošenjem zakona o duhanu unaprijedit će se povezanost primarnih proizvođača duhana i duhanske industrije u BiH.

Prijedlogom zakona omogućava se uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora i bolja zaštita domaće proizvodnje te usvajaju međunarodni standardi i norme u ovoj oblasti.

Usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač poslanik Bajazit Jašarević, zbog nedostatka entitetske većine upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković, a koji je predviđao da se samo u zimskom periodu danju vozi s upaljenim kratkim svjetlima, nije prihvaćen.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čije je usvajanje jedna od preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nestalim osobama.

Predstavnički dom nije prihvatio Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima, koji je predviđao da praznici BiH budu Nova godina, Prvi maj - Međunarodni praznik rada, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio televizijskom servisu BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama vraćeni su nadležnoj parlamentarnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanik Jerko Ivanković Lijanović, nije usvojen.

Zbog nepostojanja entitetske većine, prijedlog rezolucije o istorijskoj vrijednosti i važnosti Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a (25. novembra 1943. godine) za državnost Bosne i Hercegovine koju je predložio poslanik Denis Bećirović upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.