BiH
0

Usvojen Prijedlog okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH. Za predloženi zakon glasala su 22 poslanika, pet ih je bilo protiv, a osam suzdržano.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je nakon usvajanja zakona kazao novinarima da su ovim zakonom najviše dobili studenti, a stavljene su i mnoge obaveze univerzitetskim profesorima.

„Ono što je vrlo bitno, jeste da je BiH dobila na državnom nivou jednu državnu agenciju za davanje akreditacije, odnosno gdje će se utvrđivati potpuno jedinstveni standardi, kriteriji, preporuke, a da će entitetska i kantonalna ministarstva obrazovanja izdavati akreditacije“, kazao je Nović.

Međutim, dodao je on, državna agencija će ukoliko utvrdi da su uočene određene nepravilnosti, da nisu poštovani standardi koji su utvrđeni, imati mogućnost čak i poništenja akreditacije jedne visokoškolske ustanove.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović je kazao kako ovaj zakon znači više reda u oblasti visokog obrazovanja u BiH.

„Vidite kakva je situacija s ovim divljim univerzitetima u BiH. Ovaj zakon uvodi više reda u tu vrlo važnu i vrlo značajnu oblast. Dakle, daje autonomiju univerzitetima, uvodi sistem mobilnosti i studenata i nastavno-naučnog osoblja“, kazao je Džaferović.

Dodao je da će diplome koje budu stečene u BiH u skladu s ovim zakonom, biti priznavane i u evropskom području visokog obrazovanja. Isto tako, i diplome koje su stečene van BiH po standardima Bolonje ili Bolonjskog procesa bit će priznavane u BiH.

„Mislim da su višestruke koristi od ovoga zakona i zbog toga sam ga i podržao“, kazao je Džaferović.

Nažalost, istaknuo je on, nismo mogli u dosadašnjem toku rada na izradi ovog zakona da osiguramo državno finansiranje u oblasti visokog obrazovanja zbog poznatog stava iz RS-a.

„Oni se tome protive i to je bio ključni razlog zbog čega ta stvar nije uređena ovim državnim zakonom, odnosno zbog čega finansiranje nije dignuto na državni nivu. U procjeni da li zbog toga srušiti zakon i ostaviti ovakvo stanje kao što sada imamo, koje nije zadovoljavajuće, ja sam se opredjelio, a i većina poslanika da podržimo ova rješenja koja vode ka jednom bitnom, značajnom poboljšanju u oblasti visokog obrazovanja u BiH“, kazao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, najvažnije u svemu je da prema procjeni onih koji prate stanje ovoga zakona, i Evropske komisije i OHR-a, ovaj zakon zadovoljava minimum bolonjaskih, evropskih standarda koje BiH treba da ispuni kako bi mogla da se kreće bolonjskim putem, odnosno u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i Lisabonskom rezolucijom kakao bi mogla da pristupi evropskom području visokog obrazovanja.

Govoreći o finansiranju,Džaferović je kazao da pitanje finansiranja uopće nije tretirano ovim zakonom. Ostaje postojeći sistem finansiranja, da postojeći osnivači finansiraju visokoškolske ustanove u BiH.

„Meni je žao što se tu nije uspio napraviti pomak“, kazao je Džaferović.

Poslanik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je kazao da su protiv predloženog zakona bili samo poslanici SDP-a BiH i BPS-a.

„Danas smo dobili jednu prevaru od zakona. Ovim zakonom je trebalo da bude riješeno finansiranje, akreditacija kao državna akreditacija i licenciranje. Finansiranje nije riješeno ovim zakonom. Studenti, nastavnici i uopšte akademska zajednica neće dobiti finansiranje od strane države. Nažalost, amandmani koji su bili u tom smislu su odbačeni“, kazao je Lagumdžija.

S druge strane, dodao je on, akreditacija neće biti davana od strane državne institucije za akreditaciju, nego će biti davana od strane ekntitetskih i kantonalnih ministarstava.

Istaknuo je i to da je Agencija za akreditaciju dobila jedan Upravni odbor koji funkcionira po principu doma naroda, pri čemu ne odlučuje ni o kakvim stvarima, nego samo treba da prevodi evropske standarde.

Poslanik Martin Raguž, koji je danas imao nekoliko amandmana koji nisu prihvaćeni, smatra da je bilo prostora da, kad je u pitanju finansiranje visokog obrazovanja i znanosti, i budžet institucija BiH bude ulključen u to.

Prema njegovim riječima, to bi bio dodatni kvalitet i to bi ohrabrilo i profesore i studente i cjelokupnu akademsku zajednicu da se ne samo retorički, formalno, nego i konkretnim instrumentima država uključuje u taj proces.

„Na žalost i dalje se dešava situacija da se ti troškovi studiranja, obzirom da se ne uključuju sve razine vlasti na dovoljno kvalitetan način, onda kompenziraju povećanjem upisnina. To smo čuli jučer od studenata. Vjerujem da će proces primjene ovog zakona vrlo brzo dovesti nas sve do toga da ga moramo popraviti, pogotovo u segmentu finansiranja i licenciranja. Evidentno je da će se tu uskoro morati ići korak dalje“, kazao je Raguž.

Poslanici su danas usvojili i Prijedlog zakona o Agenciji za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje kojim se uređuje njen pravni status, organizacija, nadležnosti, način uspostavljanja i nadležnosti stručnih i rukovodnih tijela, finansiranje i druga pitanja u vezi sa radom Agencije.