{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Nacrt zakona o garantnom fondu

F
10.2.2010. u 18:37
0
0
Usvojen Nacrt zakona o garantnom fondu
0
Usvojen Nacrt zakona o garantnom fondu
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras na posebnoj sjednici Nacrt zakona o garantnom fondu i uputili ga u javnu raspravu.
Sredstva fonda će se, prema Nacrtu, osiguravati iz budžeta tog entiteta, jedinica lokalne samouprave, razvojnog programa, zaduženjem, emisijom hartija od vrijednosti, prihodima fonda, donacijama i iz ostalih izvora.

Osnivač fonda bit će RS. Osnovni kapital garantnog fonda, u iznosu od 30 miliona KM, bi trebalo da se osigura iz Razvojnog programa RS-a.

Fond se osniva radi, kako se ističe, razvoja preduzetništva, lakšeg pristupa finansijskim sredstvima, a posebnu oblast ima zapošljavanje radnika, izvoz, razvoj poljoprivrede i projekti u općinama koje imaju status nerazvijenih i izrazito nerazvijenih.

Tokom diskusije više poslanika je naglasilo da je pitanje osnivanje ovog fonda trebalo na Skupštinu doći mnogo ranije.

Poslanici SDS-a smatraju da je donošenje ovog zakona potrebno, ali su postavio pitanje zašto se ovaj nacrt našao na posebnoj, a ne redovnoj sjednici.

Rečeno je i da je ovo prvi put da se na posebnom zasjedanju razmatra jedan zakonski akt u formi nacrta.

Takođe, postavili su i pitanje sjedišta fonda, koji, naveli su, ne bi trebao da bude u Banjoj Luci radi ravnopravne zastupljenosti i drugih gradova RS-a.

U nastavku sjednice poslanici bi trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, koji je po hitnoj proceduri predložila Vlada RS-a, a nakon što je Zakonodavni odbor razmotrio predložene amandmane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: