{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Usvojen je Zakon o plaćama kakav nisu dogovorili ni Vlada ni Sindikat"

F
25.8.2010. u 14:19
0
15
"Usvojen je Zakon o plaćama kakav nisu dogovorili ni Vlada ni Sindikat"
0
Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH Salih Kruščica danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, koji je usvojio Federalni parlament, nije onakav kako su ga dogovorili Sindikat i Vlada FBiH.
(Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)

Zbog toga, kako je kazao, o tom zakonu je raspravljao i Upravni odbor Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH i zaključio da Sindikat povuče saglasnost na potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH dok se ne izvrše izmjene i dopune spomenutog zakona o plaćama.

"Naš upravni odbor, nakon rasprave, ustanovio je da član 60., a koji se odnosi na primjenu tog zakona u kantonima, dovodi kantone u diskriminatorski položaj. Naime, član 60. nije usklađen sa članom 3. tog zakona za ista radna mjesta. To znači da bi primjenom člana 60. imali u FBiH jedan koeficijent, u kantonu drugi, a u općini i gradu treći koeficijent, što nije ni s načelima međunarodnih konvencija. Izmjena se desila u Parlamentu i primjena takvog člana dovela bi i do podjele u Sindikatu, a mi se, kao što je i poznato, godinama borimo da koeficijenti budu isti", kazao je Kruščica.

Sindikat također traži od Vlade FBiH da obustavi primjenu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i hitno putem resornog ministarstva pokrene proceduru izmjena i dopuna tog zakona te ih na prvu sjednicu Parlamenta FBiH uvrsti u dnevni red.

Kruščica ističe da te izmjene i dopune podrazumijevaju brisanje člana 60., a vraćanje članova 58. i 59. koji su usaglašeni između Vlade FBiH i Sindikata u Prijedlogu zakona o plaćama.

Upozorava se da ukoliko se ne realiziraju takvi zahtjevi, Sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom FBiH u vezi s primjenom člana 60., koji je u koliziji sa članom 3. Zakona o plaćama.

U Sindikatu najavljuju da će ako Vlada FBiH izvrši primjenu Zakona o plaćama Sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH pokrenuti tužbe za prava stečena Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH koja se odnose na naknade koje nemaju karakter plaća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: