Vlada FBiH
0

Usvojen Izvještaj o poslovanju Razvojne banke FBiH

FENA
Vlada Federacije BiH, u svojstvu Skupštine Razvojne banke FBiH, održala je danas u Sarajevu sjednicu Skupštine ove finansijske institucije, čiji su članovi usvojili Izvještaj o poslovanju Razvojne banke FBiH za period od 1. januara do 31. decembra 2010. godine, s godišnjim obračunom poslovanja RB-a, kao i o prijedlogu Plana i programa poslovanja RB-a FBiH za ovu godinu.

Skupština nije usvojila Izvještaj o radu Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH za prošlu godinu te je jednoglasno donijela odluku o njegovom razrješenju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Plan rada RB-a za 2011. godinu, kojem je Skupština načelno dala saglasnost, izložen je kroz nekoliko segmenata i predviđa, između ostalog, ostvarenje osnovnih ciljeva i funkcija banke, kao i finansijsko osnaživanje ove institucije.

Skupština je zadužila Upravu Banke da do 30. juna nastavi sa svojim aktivnostima, pri čemu će prioritet dati kreditnim linijama za poljoprivredu, mala i srednja preduzeća, te namjensku industriju, a da radna grupa, koju će činiti pet ministara Vlade FBiH i Uprava RB-a, redefinira i inovira Program rada i politike Banke, te iznađe mogućnost povećanja kreditnog plasmana.

Uprava je obavezana i da, u skladu s opredjeljenjem Vlade, uđe u proces ušteda po osnovu plata i naknada uposlenika Banke.

Inače, prema izvodu iz Izvještaja o poslovanju RB-a, ukupna aktiva banke s 31. decembrom 2010. godine iznosi 251,8 miliona KM i u odnosu na 2009. veća je za 16,6 miliona KM.

Ukupni kapital RB-a za izvještajni period iznosio je 113.480.837,98 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za oko 2,5 miliona KM.

Godišnji netoprihod RB-a iznosio je 13,9 miliona KM, nekamatni rashodi 11,42 miliona KM, te je iskazana dobit od 2,48 miliona KM.

Kreditni portfolio RB-a na kraju prošle godine iznosio je 181.516.547,94 KM i u odnosu na godinu prije veći je za oko 5,6 miliona KM.

Danas usvojeni dokumenti bit će upućeni u Parlament FBiH koji, po Zakonu o RB FBiH, jednom godišnje razmatra izvještaj o poslovanju i plan poslovanja nakon što te dokumente usvoji i dostavi Skupština Banke.