Razvojna banka FBiH
0

Smijenjen Nadzorni odbor, podržana Uprava

SRNA
Na skupštini Razvojne banke Federacije BiH (FBiH) danas je usvojen Izvještaj o poslovanju u prošloj godini sa godišnjim obračunom poslovanja Banke, kao i o Plan i programa poslovanja za 2011. godinu.

Federalna Vlada, u svojstvu Skupštine Razvojne banke FBiH, održala je danas u Sarajevu sjednicu Skupštine ove finansijske institucije na kojoj nije usvojen Izvještaj o radu Nadzornog odbora za prošlu godinu, te je jednoglasno donijeta odluka o njegovom razrješenju.

Plan rada Razvojne banke za 2011. godinu, kojem je Skupština načelno dala saglasnost, izložen je kroz nekoliko segmenata i predviđa ostvarenje osnovnih ciljeva i funkcija banke, kao i finansijsko osnaživanje te institucije, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.  

Skupština je zadužila Upravu Banke da do 30. juna nastavi aktivnosti, pri čemu će prioritet dati kreditnim linijama za poljoprivredu, mala i srednja preduzeća, te namjensku industriju.

Na sjednici je zadužena i radna grupa, koju će činiti pet ministara Vlade FBiH i Uprava Razvojne banke FBiH da redefiniše i inovira program rada i politike Banke, te iznađe mogućnost povećanja kreditnog plasmana. 

Prema izvodu iz Izvještaja o poslovanju Razvojne banke ukupna aktiva banke sa 31. decembrom 2010. godine iznosi 251,8 miliona KM i u odnosu na 2009. godinu veća je za 16,6 miliona KM. 

Ukupni kapital Razvojne banke FBiH za izvještajni period iznosio je 113.480.837,98 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za oko 2,5 miliona KM. 
Godišnji neto prihod Razvojne banke FBiH iznosio je 13,9 miliona KM, nekamatni rashodi 11,42 miliona KM, te je iskazana dobit od 2,48 miliona KM. 

Kreditni portfolio Razvojne banke na kraju prošle godine iznosio je 181.516.547,94 KM i u odnosu na godinu prije veći je za oko 5,6 miliona KM. 

Usvojeni dokumenti biće upućeni u Parlament FBiH koji prema Zakonu o Razvojnoj banci FBiH, jednom godišnje razmatra Izvještaj o poslovanju i plan poslovanja nakon što te dokumente usvoji i dostavi Skupština Banke.