Vijeće ministara BiH
0

Usvojen izvještaj BiH o primjeni međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima

FENA
Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Drugi periodični izvještaj BiH o primjeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, koji će biti dostavljen UN-ovom Komitetu za ljudska prava u Ženevi.

Polazeći od odredaba Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, BiH je ispoštovala obavezu da, kao država članica UN-a, podnese izvještaj o mjerama kojima se implementiraju prava priznata Paktom, kao i postignutim rezultatima u ostvarivanju prava sadržanih u ovom međunarodnom dokumentu.

U izvještaju su kao pozitivna dostignuća u proteklom šestogodišnjem periodu navedeni uspostavljanje jedinstvene institucije Ombudsmena u BiH, uspostava državne Agencije za ravnopravnost spolova i entitetskih gender centara, te provedba reforme krivičnog zakona, posebno usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, usvajanje državnog i entitetskih zakona o zaštiti svjedoka i uspostavljanje Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH.

BiH je UN-ovom Komitetu za ljudska prava u julu 2005. godine dostavila na razmatranje i usvajanje Incijalni izvještaj BiH o primjeni Međunarodnog pakta o građanskim i poltitičkim pravima za period 1994.-2004. godine.

U novembru 2006., na osnovu poziva generalnog sekretara UN-a, bh. delegacija je na zasjedanju Komiteta uspješno prezentirala taj izvještaj.

Nadležni UN-ov Komitet je, potom, BiH dostavio Preporuke - zaključne napomene u kojima su predočeni pozitivni aspekti, ali i faktori i teškoće koji ometaju implementaciju Pakta o građanskim i političkim pravima.

Komitet je dostavio 25 preporuka i sugestija na koje je BiH, kao članica UN-a i UN-ovog Komiteta za ljudska prava, dala odgovore u formi Drugog periodičnog izvještaja, saopćeno je iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.