Rodna ravnopravnost
7

Ususret izborima 2018: BiH ima jake žene koje se trebaju uključiti u politiku

Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Tematska sjednica "Ususret izborima 2018" održana je danas u Sarajevu, a na njoj su ambasadori i predstavnici međunarodne zajednice u BiH razgovarali o aktivnostima koje su domaće institucije i nevladine organizacije dužne poduzeti u cilju uspostavljanja ravnopravnosti spolova u javnom i političkom životu BiH.

Sjednica je održana u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Sarajevskim otvorenim centrom, uz podršku Misije OSCE-a.

Svi govornici na sjednici složili su se kako naša zemlja ima jake žene koje se trebaju više uključiti u politiku.

Novi šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton poručio je da se svi u BiH moraju uključiti u rješavanje problema rodne ravnopravnosti, a ne samo žene.

"Širom svijeta žene se suočavaju s diskriminacijom u svim sferama života. Ali nedavno smo imali priliku vidjeti, posebno iz zemlje iz koje ja dolazim - Amerike, kako se žene ujedinjuju i podižu svoj glas protiv zlostavljanja i skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju svakodnevno u životu. Vidimo problem participacije žena u političkom životu BiH. Iako smo posljednjih dana mnogo govorili o izbornom zakonu, nismo spomenuli činjenicu da Izborni zakon garantira najmanje 40 posto zastupljenosti manje zastupljenog spola na izbornim listama. Stvarnost je drugačija jer je stvarna zastupljenost nakon izbora negdje blizu 20 posto na nivou entiteta i na državnom nivou, a na lokalnom nivou čak i niža od toga", rekao je Berton te dodao kako će Misija OSCE-a u BiH nastaviti sarađivati s Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova pri Parlamentarnoj skupštini i Agencijom za ravnopravnost spolova kako bi zajednički izgradili bolje i ravnopravnije društvo u BiH.

"Moramo shvatiti da smo narednim generacijama dužni ostaviti svijet u boljem stanju", istakao je Berton.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg istakao je kako je neophodno da se političko rukovodstvo uključi u kreiranje rodno ravnopravnog društva.

"Rodna ravnopravnost ustvari zavisi od struktura i pristupa rješavanju ovog pitanja te razmišljanju javnog mnijenja. Istovremo, moguće je postići dobre rezultate. Nadajmo se da u budućnosti nećemo morati ovoliko razgovarati o ovom pitanju. Ukoliko nemamo jednakost u politici, kako možemo očekivati da postoji rodna ravnopravnost u drugim oblastima u društvu. Odlučnost i posvećenost Vlade u Švedskoj je jedan od dokaza da je moguće postići značajne rezultate u ostvarivanju rodne ravnopravnosti. Ono što je najvažnije jeste da se stalno provjeravaju postignuti rezultati, a ne samo na konferencijama priča o rodnoj ravnopravnosti", kazao je Hagelberg.

Zamjenik šefa Ureda Vijeća Evrope u BiH Toni Pavlovski čestitao je praznik svim prisutnim damama uz riječi kako je tematska sjednica "Ususret izborima 2018" od velike važnosti za podizanje učešća žena u politici i javnom životu.

"Vijeće Evrope zajedno s vlastima na svim nivoima u BiH priprema novi akcioni plan koji sadrži nekoliko aktivnosti na planu uključivanja žena u politički i javni život BiH. Prije svega, tu je izborna pomoć kako promovisati kandidatkinje za funkcije, kako osigurati veći medijski prostor za njih, kako podržati Agencije za rodnu ravopravnost i potaknuti "gender centre" u FBiH i RS-u da bolje identificiraju diskriminaciju žena i nađu bolja rješenja za akutna pitanja u vezi s nasiljem nad ženama i nasiljem u porodici", rekao je Pavlovski.

Ravopravnost znači zajednički rad i jedan od sigurnih načina da BiH dobije prosperitetnije društvo, zaključio je na današnjoj sjednici rezidentni koordinator UN-a u BiH David Sonders. On je naglasio da Međunarodni dan žena skreće pažnju na aktivizam i borbu žena u današnjem društvu.

"Veoma je važno da danas razgovaramo o rodnoj ravnopravnosti. Ne smijemo zaboraviti da je BiH poznata po veoma snažnim i sposobnim ženama, onima koje vode i rukovode. Nema razloga i izgovora da te žene nemaju veći utjecaj u vođenju politike u BiH. Ukoliko BiH želi biti ekonomski produktivna i snažna, graditi mostove unutar društva, trebat će jaču i snažnu ulogu žena u društvu. Naša poruka je jednostavna. Ukoliko želimo mijenjati budućnost, moramo promijeniti sadašnjost. Rodna ravnopravnost nije mogućnost ili opcija, već je obaveza", naglasio je Sonders.

U svečanom dijelu današnje sjednice dodjeljena su priznanja za doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u 2017. godini.