Predstavnički dom PS
38

Ustavnopravna komisija podržala izmjenu termina "zajedničke institucije" iz zakona o zastavi

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na 3. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donesene su odluke o prijedlozima Denisa Zvizdića o izmjeni zakona o zastavi i sportu, kao i prijedlozima Vijeća ministara i državnih poslanika.

Utvrđena je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te su podržani principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić. Obrazložio je da je cilj prijedloga brisanje neustavne sintagme "zajedničke institucije" iz tako važnog zakona, u dijelu koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

Odlučujući o drugom prijedlogu Zvizdića, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila da je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe ovog Prijedloga zakona.

Zvizdić je u obrazloženju prijedloga naveo da je cilj izmjena da se trajno obezbijedi materijalna podrška za sportske rezultate, trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata.

Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, kojeg je, u korigovanom tekstu i po skraćenom zakonodavnom postupku, predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za davanje odgovora o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredaba čl. 30. stav (5), 52. stav (3), 54. stav (2) i 129. stav (2) Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH”, br. 79/14, 81/15, 97/15, 78/19, 26/20 i 53/22), čiji su podnosioci poslanici: Denis Zvizdić, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Nada Mladina, Mirsad Kukić, Aida Baručija, Edita Dapo, Mirjana Marinković Lepić i Damir Amaut, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma konstatovala je da je Poslovnik Predstavničkog doma donesen u skladu sa Ustavom BiH.

Usvojen je i Orijentacioni plan rada Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma za 2023. godinu.