Dom naroda donio odluku
3

Ustavnom sudu FBiH će biti podnesen zahtjev za smjenu Budimira

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici donio je odluku o podnošenju zahtjeva Ustavnom sudu Federacije BiH, radi donošenja odluke o smjenjivanju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira "zbog nedostojnosti vršenja dužnosti predsjednika FBiH".

Za ovu odluku je glasalo 36 delegata, sedam je bilo protiv a tri suzdržana.

Međutim, pojedini delegati nakon glasanja zatražili su tumačenje Poslovnika Doma naroda jer su ocijenili da ta odluka nije dobila potrebnu većinu.

Predsjedavajući Doma Radoje Vidović je konstatovao da je odluka donesena, te da će se o mogućim nedoumicama izjasniti Zakonodavno-pravna komisija i Ustavni sud Federacije.

Delegat u Domu iz srpskog Kluba Predrag Kojović tokom rasprave kazao je da je za smjenu Budimira, ali da je način na koji se to pokušava u Domu naroda neustavan.

"Ono što mi branimo ovdje jeste poštivanje Ustava FBiH koji jasno propisuje proceduru i razloge zbog kojih se predsjednik FBiH može smjeniti", istako je Kojović, dodajući da je to drugo zasjedanje povodom tog pitanja.

Kojović je dodao da je potpisao peticiju za smjenu predsjednika FBiH jer je peticija poziv na moralno.

"Od Budimira se očekivala moralna akcija da, kao u svakoj demokratskoj zemlji na poziv većine, stavi svoj mandat na raspolaganje. On to očigledno nije učinio. Za upućivanje apelacije Ustavnom sudu moraće se prikupiti novih 39 glasova. Moj potpis je bio na peticiji a ne na apelaciji", pojasnio je Kojović.

Sjednica Doma naroda je u toku.