Zahtjev SDA
25

Ustavni sud u četvrtak o CIK-ovom upustvu za popunu Doma naroda

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ustavni sud BiH trebalo bi da u četvrtak, 31. januara, razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspodjeli mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nakon oktobarskih izbora.

Iz Ustavnog suda BiH saopćeno je da će ova pravosudna institucija na Plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijelo je 27 zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Prema uputstvu CIK-a, Dom naroda Parlamenta FBiH trebalo bi da bude popunjen poštujući princip 1-1-1 koji podrazumijeva da najmanje po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani, budu delegirani i u Dom naroda.

Ono što je za SDA i još neke stranke iz Sarajeva sporno jeste popis iz 2013. godine, zbog čega su u apelaciji tražili i privremenu mjeru zabrane popune doma do odluke Ustavnog suda.

Iz CIK-a su ranije potvrdili da nove odluke, kada su oni u pitanju, neće biti sve i da Ustavni sud BiH stavi van snage njihovu ranije usvojenu odluku o raspodjeli mandata prema popisu iz 2013. godine.

Zbog ovakvog stava Demokratska fronta je Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv članova CIK-a.

Iako u HDZ-u nisu najsretniji zbog odluke CIK-a vezano za formulu 1-1-1, doneseno uputstvo o raspodjeli mandata prihvataju.