BiH
6

Ustavni sud slijedeće sedmice razmatra apelaciju RS-a o vojnoj imovini u Han Pijesku

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud BiH razmatrat će naredne sedmice apelaciju Republike Srpske Ustavnom sudu BiH na presudu Suda BiH kojom je utvrđeno pravo svojine u korist BiH nad perspektivnom vojnom imovinom na Han Pijesku, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Mijan je naveo da je Republika Srpska apelaciju podnijela putem Pravobranilaštvo Republike Srpske, koje je zastupa u ovom slučaju.

Presudom Suda BiH naloženo je Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske da uknjiži pravo vlasništva BiH nad nekretninama i zemljištem koje koristi Ministarstvo odbrane BiH u Han Pijesku.

Prema toj presudi Suda BiH, Republici Srpskoj se oduzimaju nekretnine i zemljište površine od oko 11.000 metara kvadratnih u području "Veliki Žep" na području opštine Han Pijesak.

U Pravobranilaštvu Republike Srpske tvrde da je presudom prekršen entitetski Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom kojeg je nametnuo visoki predstavnik za BiH.

Mijan je najavio da će Ustavni sud BiH na sjednici Velikog vijeća u srijedu, 23. novembra, razmatrati apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma Republike Srpske na odluku Suda BiH kojom nije prihvaćena žalba Centralne izborne komisije (CIK) za dostavljanje spiskova za sprovođenje republičkog referenduma o Danu Srpske.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH razmatrat će i apelaciju Koalicije SDA/SBB koja se žalila na odluku Suda BiH koji je potvrdio odluku CIK-a o utvrđivanju rezultata lokalnih izbora od 2. oktobra u opštini Vukosavlje jer smatraju da rezultati izbora nisu pravilno utvrđeni.