Izmjene Izbornog zakona
0

Ustavni sud RS: Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka

FENA
Vijeća Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za ocjenju izmjena i dopuna Izbornog zakona Republike Srpske, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici održanoj 29. novembra 2011. godine.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim zakonom povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatra da je donošenjem ovog zakona od Narodne skupštin, povrijeđen vitalni interes tog naroda da učestvuje u organizaciji organa javne vlasti.

Povredu ovog vitalnog interesa Klub bošnjačkog naroda vidi, između ostalog, u tome što je osporeni zakon usvojen bez javne rasprave i pribavljenog mišljenja kompetentnih institucija, posebno Centralne izborne komisije BiH.

Također, povreda se, prema stavu ovoga kluba, očituje i u tome što su pojedine odredbe osporenog Zakona, navodno, neusaglašene s nekim odredbama Izbornog zakona BiH.

Vijeće Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog će 31. januara 2012. godine donijeti meritornu odluku o zahtjevu.