|

Hadžiomerović: "Spremni smo na raspravu o nadležnostima Vijeća naroda RS-a"

Hadžiomerović: "Spremni smo na raspravu o nadležnostima Vijeća naroda RS-a"
0
F
FENA
25.2.2012. u 15:24
1
komentara
0

dijeljenja
Hadžiomerović: "Spremni smo na raspravu o nadležnostima Vijeća naroda RS-a" Mujo Hadžiomerović
Rad Vijeća naroda Republike Srpske bio bi mnogo efikasniji, ukoliko bi se klubovi konstitutivnih i ostalih naroda uključili u rad prilikom pripreme određenih zakona, dajući svoje sugestije i iznoseći mišljenja, ocijenio je predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.
Na taj način vjeruje da bi se izbjegle mnoge odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

- Ta mogućnost je velika prednost u radu delegata u domovima naroda kako na nivou BiH, tako i na nivou FBiH. U kapacitetu suženih nadležnosti, koje su znatno manje nego nadležnosti Doma naroda u FBiH, ipak smo se uspjeli nametnuti kao korektivni faktor na neka od ključnih zakonodavnih rješenja, kaže Hadžiomerović u razgovoru za Fenu i ocjenjuje da je na prostoru cijele Bosne i Hercegovine neophodna ista zaštita u pogledu ljudskih prava i sloboda svih konstitutivnih i ostalih naroda da bi se izbjegla trenutno asimetrična rješenja u Federaciji BiH i RS-u.

Izražava spremnost i da se otvori rasprava o nadležnostima Vijeća naroda RS-a.

- S obzirom na to da se često poteže pitanje da, navodno, Klub Bošnjaka zloupotrebljava i ovako skromne nadležnosti koje ima, mi smo spremni i na raspravu o nadležnostima Vijeća naroda, kao jedinog zaštitnika interesa konstitutivnih i ostalih naroda, navodi Hadžiomerović.

Također, smatra da bi i Vijeće naroda trebalo da ima ista prava kao i Narodna skupština RS-a prilikom pokretanja prijedloga u Ustavnom sudu RS-a, da ne bude ograničeno na pitanja iz okvira Ustavom utvrđenih nadležnosti, odnosno ona koja se odnose na vitalni nacionalni interes.

- Ovo pravo dato nam je samo prilikom podnošenja inicijativa u Ustavnom sudu RS-a. Kako se naše inicijative ne uzimaju u rad već duže vrijeme smatramo da bi ovo moglo da bude adekvatno rješenje radi potpune implementacije člana 1. Ustava RS-a i Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i ostalih. Ta rješenja moraju biti jedinstvena za oba entiteta kao i sva pitanja da se regulišu na isti način u cijeloj BiH, s obzirom na to da su asimetrična rješenja za nas teško prihvatljiva, naglašava za Fenu predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda.

Kada je u pitanju saradnja s predstavnicima drugih entitetskih institucija, on ističe da je Klub Bošnjaka u proteklih godinu dana rada više puta upućivao pisma za održavanje sastanka s premijerom Vlade RS-a Aleksandrom Džombićem, koji ih je početkom ove godine i primio, dok se s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom još nisu sastali.

- Iz ovoga se može vidjeti da mi pokušavamo da sarađujemo s institucijama u RS-u, ali da ne zavisi sve od nas, navodi Hadžiomerović

Klub Bošnjaka u ovom sazivu je pokrenuo sedam inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, među kojima i Poslovnika Ustavnog suda RS-a, Odluka Vijeća naroda RS-a, Zakona o katastru RS-a, Zakona o visokom obrazovanju, pri čemu su iznijeli primjedbe na nacionalni sastav zaposlenih.

Podnijeli su zahtjev i za ocjenu ustavnosti i zakonitosti zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, te o osnovnom i predškolskom obrazovanju i vaspitanju, ukazujući na neprihvatljiv nacionalni sastav školskih odbora, nacionalni sastav zaposlenih u odnosu na zastupljenost djece, kao i upotrebu maternjeg jezika, odnosno na nacionalnu strukturu članova Upravnog odbora i članova Savjeta za razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja RS-a.

- Nijedna inicijativa, kaže Hadžiomerović, još nije riješena.

Do sada je Klub Bošnjaka u ovom sazivu pokrenuo 17 procedura za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Od toga je Odluka o izboru članova Vlade RS-a povučena, dok su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima i Zakon o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo usaglašeni s predlagačem.

Zakon o dopunama Zakona o praznicima RS-a je osporen i na Ustavnom sudu RS-a.

Hadžiomerović navodi da je za sedam njihovih zahtjeva Ustavni sud RS donio rješenja o prihvatljivosti, ali je u meritumu donesena odluka da nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda. Za pet zahtjeva donesena su rješenja o neprihvatljivosti, i još se čeka rješenje o prihvatljivosti na Zakon o sudovima RS-a.

Jedna njihova apelacija je još na odlučivanju u Ustavnim sudu BiH.

Klub Bošnjaka u drugom sazivu je 22. juna 2009. pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a, a Hadžiomerović kaže da ta „borba“ još traje.

- Posljednja inicijativa upućena je i od trećeg saziva ovog kluba, 3. februara 2011. godine. Naime, Klub traži da se Poslovnik o radu Ustavnog suda Republike Srpske, konkretno član 52. stav 2., uskladi s Amandmanom LXXXII (tačka b) stav 7. Ustava Republike Srpske i sa članom 21. stav 3. (prečišćeni tekst iz 2005. godine, a sada član 20. stav 3.) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske, naveo je Hadžiomerović u razgovoru za Fenu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...