Usvojena apelacija
37

Ustavni sud: RS mora dozvoliti uknjižbu kasarne u Doboju na državu BiH

A. D.
Kasarna u Doboju
Kasarna u Doboju
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku broj: AP 1634/18 kojom je usvojena apelacija Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Doboju, a u vezi s uknjižbom vojne imovine, preciznije kasarne u Doboju.

Ovu informaciju je saopćio zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine Ismet Velić.

"Postupci pred navedenim sudovima su uslijedili nakon što je prethodno Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS odbila zahtjev za uknjižbu predmetne imovine u korist Bosne i Hercegovine", naveo je Velić.

Odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH definisane su 63 lokacije vojne namjene koje su perspektivne za OS BiH i koje trebaju biti knjižene kao vlasništvo Ministarstva odbrane BiH. Od toga je 41 u Federaciji BiH i 22 u Republici Srpskoj.

Pravobranilaštvo RS-a je po nalogu vrha tog entiteta zakočilo ovaj proces poručivši da Republika Srpska neće dozvoliti da nepokretna vojna imovina s njene teritorije bude uknjižena na BiH, čime je blokiran jedan od koraka na putu u NATO.

Najveći protivnik knjiženja vojne imovine na državu je lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je "promijenio ploču", iako je 2012. godine zajedno s drugim liderima stranaka dogovorio knjiženje vojne imovine na državu. Tada su na spomenutom sastanku bili i Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Dragan Čović i Božo Ljubić.