Nemaju ministra Hrvata
88

Ustavni sud Federacije BiH: Vlada Tuzlanskog kantona je neustavna

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluka o imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na čijem se čelu nalazi premijer Denijal Tulumović nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da na ministarskoj poziciji nemaju osobu iz reda Hrvata. Ovo je mišljenje Ustavnog suda FBiH koje je dato na osnovu zahtjeva zamjenice fedralnog premijera Jelke Milićević.
Ustavni sud Federcije BiH, odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona, na sjednici bez javne rasprave koja je održana 5. maja ove godine, utvrdio je svoje mišljenje.

U mišljenju u koje je uvid imao portal Klix.ba je navedeno da odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Naime, zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Miličević 17. oktobra 2019. godine podnijela je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK koji je donesen na temelju Ustava kantona.

U zahtjevu Miličević se navodi da je prema službeno dostupnim informacijama, koje su potvrđene i kroz izjavu predsjednika Skupštine TK, donesena osporena odluka prema kojoj u vladi nema nijednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Navedeno se pravda tim da "nije obaveza da se mora poštovati konstitutivnost u dijelu izbora izvršne vlasti kantona".

Ustavni sud FBiH u konačnici je dao svoje mišljenje u kojem je navedeno da Kantonalna vlada u Tuzli nije imenovana u skladu s Federalnim ustavom.

Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem imenovana je 20. jula prošle godine, a nedugo nakon toga su reagovali iz HDZ-a, kazavši tada da je koalicija u Tuzlanskom kantonu koju čine SDA, DF, SBB, SBiH, tadašnja dva bivša zastupnika SDP-a te jedan iz PDA, nastavila kršenje konstitutivnosti naroda imenovanjem Vlade budući da u novom sazivu nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda, a što je ustavna i zakonska obaveza.

Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona 9. septembra je donio odluku o pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa istim povodom. Tražili su od predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića da apelaciju uputi Ustavnom sudu FBiH, što on u konačnici nije učinio, uz obrazloženje da je povrijeđena procedura prilikom podnošenja prigovora u postupku imenovanja Vlade.

Vujović je za Klix.ba tada pojasnio da je pitanje vitalnog nacionalnog interesa strogo propisano i ono se pojavljuje kao prethodno pitanje u vezi akta o kojem se treba raspravljati na sjednici skupštine, što se nije dogodilo u ovom slučaju.

Tuzlanski kanton je specifičan zbog činjenice da se Ustav može tumačiti na više načina, konkretno i u slučaju izbora sastava Vlade.

Naime, u članu 3. Ustava navedeno je da će "konstitutivni narodi i pripadnici ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi, ministarstvima Kantona, kantonalnim i općinskim sudovima, u kantonalnim i općinskim organima vlasti i upravi". Prema dokumentu, zastupljenost će odražavati popis stanovništva iz 1991. godine. Međutim, iako se čini da je ovaj član decidan, znakovi interpunkcije otvaraju priliku za njegova različita tumačenja.

No, na kraju je svoje mišljenje dao Ustavni sud FBiH po zahtjevu Jelke Miličević, navodeći da Vlada TK nije imenovana u skladu s Federalnim ustavom.