BiH
128

Ustavni sud FBiH: Zakon o državnoj službi nije ustavan

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku u kojoj stoji da Zakon o državnoj službi u FBiH nije u skladu s Ustavom FBiH te se stoga stavlja van snage. Riječ je o zakonu koji je aktuelna parlamentarna većina usvojila uprkos žestokim kritikama međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i opozicionih političkih stranaka.

Ustavni sud FBiH utvrdio je da je Vlada FBiH kao ovlašteni predlagač dostavila prijedlog zakona bez obrazloženja za hitni postupak. Zbog toga je žalba potpredsjednika FBiH Milana Dunovića uvažena u potpunosti jer je zakon usvojen u Parlamentu FBiH u hitnom postupku, što nije bilo osnovano.

Ustavni sud FBiH je utvrdio da Zakon o državnoj službi nije u skladu s međunarodnim pravom, jer se njime krše ljudska prava i slobode. To se prije svega odnosi na način popunjavanja radnih mjesta, jer svim građanima FBiH nije omogućeno da se u skladu s kvalifikacijama zapošljavaju u državnim organima, već samo pojedincima.

Ustavom FBiH jamči se svim građanima da imaju jednak pristup zapošljavanju u javnoj službi, što usvojenim zakonom nije osigurano.

Iz Ustavnog suda FBiH kazali su da bi primjenom ovakvog zakona nastale štetne posljedice po budžet FBiH, koje se ne bi mogle nadoknaditi niti opravdati.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović još u aprilu je uputio Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o državnoj službi FBiH koji je usvojen krajem 2015. godine.

Riječ je o zakonu za koji je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić tvrdio da spada u red prioritetnih aktivnosti jer harmonizira mjere i područja radno-pravnog zakonodavstva, koji su započeti usvajanjem Zakona o radu u FBiH.

Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH izglasala je u oktobru većina od 59 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz SDA, SBB-a, HDZ-a BiH, SBiH, A-SDA te BPS-a. Amandmani na prijedlog ovog zakona su tada odbijeni.

Parlamentarna većina usvojila je Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH uprkos tome što je Evropska komisija uoči glasanja o ovom zakonu uputila pismo premijeru Novaliću, u kojem je pisalo kako će Izmjene i dopune direktno utjecati na broj pozicija rukovodećih državnih službenika te da podrazumijevaju značajno proširenje liste političkih imenovanja.

"Dopustite mi da izrazim svoju zabrinutost povodom ove inicijative koja bi mogla utjecati na integritet, pouzdanost i političku neutralnost javne uprave u BiH", napisao je Novaliću direktor u Direkciji za proširenje EU za Albaniju, BiH, Kosovo i Srbiju Jean-Eric Paquet.

Prijedlog Vlade FBiH je prije usvajanja u Parlamentu FBiH kritikovao je i OHR iz kojeg je rečeno da usvojeni amandmani mogu ugroziti integritet, pouzdanost i političku neutralnost državne službe u Federaciji, kako je već navela Evropska komisija.

Da su političke stranke koje čine većinu u FBiH zakon usvojile "lomljenjem preko koljena" dokazao je i ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, u kojem je zbog poteza parlamentarne većine u FBiH konstatovano nazadovanje u reformi javne uprave.

"U decembru 2015. Federacija BiH je usvojila izmjene i dopune zakona o državnim službenicima i uklonila više i srednje rukovodeće pozicije iz nadležnosti državne službe. Ovo je veliki korak unazad kada je riječ o osiguravanju političke neutralnosti državne službe, jer omogućava Federaciji BiH politička imenovanja i razrješenja na višim i srednjim rukovodećim pozicijama", stoji u Izvještaju Evropske komisije.

Federalni ministar pravde Mato Jozić nedavno je za Klix.ba kazao kako ne želi komentarisati kritike Evropske komisije na Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi FBiH sve dok se o njima ne izjasni Ustavni sud FBiH.