Odluka suda
77

Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim povećanje komunalnih taksi za telekom operatere u Zenici

E. M.
Ustavni sud FBiH (Foto: E. M./Klix.ba)
Ustavni sud FBiH (Foto: E. M./Klix.ba)
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu prema kojoj je utvrđena neustavnost oporezivanja telekom operatera na području Zenice.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Diana Bešić je prije početka današnje sjednice kazala da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, odlučujući po zahtjevu premijera FBiH Fadila Novalića za utvrđivanje ustavnosti člana 2. odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnim taksama i zahtjeva za izdavanje privremene mjere, na sjednici bez javne rasprave donio presudu kojom se utvrđuje da pomenuta odluka nije u saglasnosti s Ustavom FBiH.

Odluka se odnosi na prvu grupu pravnih osoba u dijelu koji se odnosi na telekomunikacijske, telefonske i satelitske usluge, a u obrazloženju se navodi da se pomenutom odlukom direktno obavezuju samo društva koja se bave određenom vrstom djelatnosti pružanja usluga kao što su BH Telecom i Eronet, društva koja su u većinskom vlasništvu Vlade FBiH.

Faksimil Presude Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba)
Faksimil Presude Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba)

Iz Ustavnog suda su poručili da vrsta djelatnosti ne može biti kriterij za propisivanje visine komunalne takse. Planirana taksa za telekom operatere trebala je iznositi od 20.000 do 50.000 KM godišnje i o njoj je odlučeno proizvoljno.

Ovo je još jedna odluka o izmjenama Odluke o komunalnim taksama koju je Ustavni sud Feeracije BiH proglasio neustavnom na području Zenice.

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH 19. jula prošle godine odlučio je da je odluka o komunalnim taksama za kladionice u Zenici neustavna.