Apelacija Novalića
750

Ustavni sud FBiH odlučio: Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu ostaje na snazi

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu ostaje na snazi, odlučio je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici donio je odluku o zahtjevu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Vrhovna sudska instanca odlučila je da se ne upušta u raspravu o Nacrtu budžeta KS za 2019. godinu s obzirom na to da je u tom periodu usvojen Prijedlog budžeta KS za 2019. godinu.

Ovim povodom kontaktirali smo Ustavni sud FBiH iz kojeg nam je rečeno kako još uvijek ne mogu govoriti ništa o sadržaju odluke te da će ona biti objavljena naknadno.

Zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara kazao nam je da je Ustavni sud FBiH prihvatio premijera FBiH Fadila Novalića kao ovlaštenog podnositelja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, a što je bio i cilj SDA.

Inače, vlast u KS ranije je tvrdila kako predsjednik Vlade FBiH ne poznaje Ustav FBiH i svoje nadležnosti te da on nema pravo podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti.

"Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i one se ne komentarišu. Smatram da smo postigli svrhu s obzirom na to da je premijer FBiH prihvaćen kao ovlašteni podnositelj zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Odnosno, da će bahata vlast u KS drugi put razmisliti da li će kršiti Poslovnik o radu Skupštine KS", rekao je Čampara.

On smatra da je vladajuća koalicija u KS uspjela izbjeći odluku kojom bi Ustavni sud FBiH potvrdio neustavno postupanje, samo zbog činjenice da je u međuvremenu usvojen Prijedlog budžeta KS za 2019. godinu.