BiH
8

Ustavni sud FBiH odgodio raspravu u sporu Nikšić-Budimir

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je za danas zakazanu javnu raspravu u Sarajevu u predmetu kojim federalni premijer Nermin Nikšić traži rješavanje spora s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom zbog Budimirove odluke o razrješenju koordinacijskog tima za reviziju koja se u Federaciji provodi radi odvajanja legalnih od nelegalnih korisnika boračkih prava.

Predsjednik FBiH Živko Budimir došao je danas u sudnicu u pratnji advokata Vlade Adamovića, ali je odgađanje sudske rasprave zbog zdravstvenih razloga dopisom zatražio premijerov advokat Nedim Ademović.

Odgađajući raspravu, predsjednica Suda Kata Senjak je rekla da se novi termin danas ne može precizirati jer je razlog odgađanja zdravstveno stanje pa će biti utvrđen naknadno.

Predsjednik FBiH Budimir je novinarima izjavio da u ovom sporu očekuje sudsku odluku koja će potvrditi ispravnost njegovog raspuštanja revizorskog tima za koordinaciju.

Odluku o raspuštanju tog tima on je donio 11. aprila 2012. godine.

Kao razlog je naveo nezadovoljstvo načinom na koji se provodi revizija boračkih prava u Federaciji, zbog čega je ranije tražio njeno obustavljanje i imenovanje novog revizorskog tima.