{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud FBiH obustavio postupak o ocjeni ustavnosti konstituisanja vlasti

S
30.3.2011. u 18:20
0
66
Ustavni sud FBiH obustavio postupak o ocjeni ustavnosti konstituisanja vlasti
0
Ustavni sud FBiH obustavio postupak o ocjeni ustavnosti konstituisanja vlasti
Foto: Arhiv
Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) obustavio je postupak ocjene ustavnosti odluka o izboru rukovodstva Doma naroda federalnog Parlamenta, te predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta, s obzirom da je dosadašanja predsjednica FBiH Borjana Krišto povukla zahtjev.
Navodeći da je Krišto zahtjev povukla zbog neodržavanja javne rasprave u Ustavnom sudu, iz ove institucije su obrazložili da nije bilo spornih tačaka za održavanje otvorene rasprave.

Ustavni sud FBiH odlučio je da u ovom predmetu ne treba otvarati javnu raspravu, s obzirom da u Krištinom zahtjevu nije bilo spornih činjenica koje je neophodno neposredno utvrđivati.

U saopštenju iz Ustavnog suda FBiH navodi se da je i dosadašnji potpredsjednik FBiH Vjekoslav Bevanda povukao svoj zahtjev.

Ustavni sud FBiH ističe da je na ovaj način ovoj instituciji uskraćena mogućnost da ocijeni usaglašenost osporenih akata sa Ustavom FBiH.

Sud odbija bilo kakve mogućnosti uticaja na nezavisno i nepristrasno odlučivanje ove institucije u bilo kojem predmetu i smatra da su izjave, kojim se to dovodi u pitanje, potpuno neprimjerene i neutemeljene.

U podnesenom zahtjevu Krišto je navela da je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH sazvao konstitutivnu sjednicu na kojoj su, suprotno Ustavu FBiH, Izbornom zakonu BiH i Poslovniku Doma naroda donesene osporene odluke.

Krišto je navela da u momentu sazivanja Doma naroda nije bio izvršen izbor delegata kao što je propisano Ustavom i Izbornim zakonom BiH, niti je bila izvršena verifikacija mandata delegata iz svih kantonalnih skupština, na šta je više puta ukazivala Centralna izborna komisija BiH.

Krišto je istakla da donesene odluke predstavljaju napad na ustavni poredak FBiH, te od Ustavnog suda Federacije zatražila da hitno odluči i donese privremenu mjeru kojom bi se spriječile dalje neustavnosti, koje mogu proizaći iz osporenih odluka.

U saopštenju se navodi da je Krišto juče povukla zahtjev za utvrđivanje ustavnosti osporenih odluka Doma naroda i traži da joj se dostavi rješenje o obustavi postupka, a kako je do povlačenja zahtjeva došlo u toku trajanja postupka, Ustavni sud FBiH je jednoglasno donio rješenje kojim se postupak obustavlja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: