Predala mandat Inzku
0

Krišto povukla Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituisanju Doma naroda

FENA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto povukla je danas Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH te "predala mandat predsjednika Federacije BiH visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku".

Krišto je u pismu Inzku ocijenila da je njegovim Nalogom od 27. marta kojim je privremeno suspendovao odluke Centralne izborne komisije BiH, jedinog nadležnog organa za zakonitu provedbu i implementiranje rezultata izbora, vladavina prava u BiH dovedena do apsurda, a demokratska javnost u stanje nevjerice, saopćeno je iz Kriština ureda.

Ona je mišljenja da je pravna država i vladavina prava u BiH definitivno poništena člankom 3. ovog Naloga kojim je visoki predstavnik "sebi dao nadnaravna svojstva, iznad ustava i međunarodnih konvencija koje su u njemu sadržane, zakona i svih drugih propisa za koje je Inzko procijenio da bi mogli zasmetati provedbi njegove volje".

"Prestala je potreba za postojanjem institucija nadležnih da štite ustav i zakon, jer se njihove odluke mogu promijeniti primjenom članka 3. Vašeg Naloga. Demokratska javnost je ovim činom s pravom izgubila povjerenje u stručnost i profesionalnost institucija sustava, kao i valjanost njihovih odluka obzirom da se one mogu preko noći dokinuti ili promijeniti", navodi u pismu Borjana Krišto.

Ona je stava da situacija kad Ustavni sud Federacije BiH postupajući o njenom Zahtjevu zakazuje raspravu bez nazočnosti javnosti koje se sva situacija i te kako tiče, ali i bez nazočnosti po Ustavu nadležnog podnositelja i to bez ikakvog utemeljenja, ne predstavlja ništa drugo nego jedno sramno poglavlje u radu te institucije i početak kraja vjerovanja u pravdu i pravednost.

"Nikome, a meni ponajmanje, nisu potrebne nekakve odluke koje će se donositi u zatvorenim krugovima i neće podlijegati sudu javnosti. Stoga sam danas povukla svoj Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, jer naprosto ne želim biti sudionikom depresije urušavanja pravnog sustava ove zemlje", ističe Krišto.

Ona dalje dodaje kako, budući da su svim pobrojanim radnjama odredbe Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH stavljene van snage te dokinuta zakonita nadležnost institucija sistema, kao legalist i osoba koja je prilikom preuzimanja funkcije prisegnula na poštivanje Ustava Federacije BiH, to podrazumijeva i predaju funkcije legalno i legitimno izabranim dužnosnicima.

"Imajući u vidu da ne postoje takve institucije, ne preostaje druga mogućnost nego da Vama kao vrhovnom autoritetu za donošenje, provedbu i tumačenje propisa predam svoj mandat predsjednice Federacije BiH, na koju dužnost sam u legalnoj proceduri izabrana. S obzirom da ste svojim Nalogom odredili, a osobito njegovim člankom 3. da će Nalog imati prvenstvo na bilo koje odredbe bilo kojeg zakona, propisa ili akta, bilo postojećeg bilo budućeg, čime smo dovedeni u stanje opće pravne nesigurnosti i neizvjesnosti, lijepo Vas molim da me obavijestite o datumu i mjestu primopredaje dužnosti, kako bih odgovorno izvršila i formalni čin primopredaje", navela je Krišto u obraćanju visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Ona zaključuje da joj obveza spram ustava i zakona ne dopušta neustavno ponašanje i predaju funkcije bez ustavnog osnova i na temelju Izbornog zakona BiH.

"Ali stoga Vama nesagledive Bonske ovlasti daju to pravo i mogućnost i da primite ali i predate kome hoćete, mandat predsjednika Federacije BiH. Želim Vam uspjeh u daljnjem radu", poručila je u pismu predsjednica FBiH Borjana Krišto.