Nepotpuno Vijeće
36

Ustavni sud FBiH mora konsenzusom donositi odluke o prihvatljivosti zaštite vitalnog interesa

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH prema svim procjenama igrat će jednu od ključnih uloga u smislu usvajanja Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Riječ je o prijedlogu SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke, a za koji će Klub delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH najvjerovatnije pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog interesa.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) još uvijek nije zakazala sjednicu gornjeg doma zakonodavne vlasti na kojoj bi bio razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a čiji su predlagači parlamentarci iz SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Ovom prijedlogu žestoko se protive zastupnici i delegati iz HDZ-a BiH koji tvrde da se problem implementacije odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića treba rješavati izmjenama Izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne donošenjem novog zakona u Parlamentu FBiH.

Prema svim procjenama, kada napokon bude održana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, Klub delegata iz reda hrvatskog naroda trebao bi pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nakon čega će Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH završiti na Ustavnom sudu Federacije BiH.

U tom slučaju o zahtjevu HDZ-ovih parlamentaraca izjasniti će se Vijeće za zaštitu vitalnog interesa u Ustavnom sudu Federacije BiH. Ovo vijeće, koje prema Ustavu Federacije BiH treba imati sedam članova, nije do kraja popunjeno i u ovom trenutku ima pet članova.

"Trenutno, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH radi sa pet sudija članova i do momenta pisanja ovog akta svi predmeti iz njegove nadležnosti su završeni u ustavnim rokovima", kazali su nam iz Ustavnog suda FBiH.

Od Ustavnog suda Federacije BiH tražili smo odgovor i na pitanje da li Vijeće za zaštitu vitalnog interesa ima kapacitet da donese odluku u slučaju zahtjeva za ocjenu ustavnosti određenog zakonskog akta.

"Međutim, pet članova Vijeća za zaštitu vitalnog interesa je minimalan kvorum za donošenje odluke o prihvatljivosti zahtjeva te ukoliko se postigne konsenzus, Vijeće radi i može nastaviti rad na predmetima zaštite vitalnih nacionalnih interesa", rekli su nam u Ustavnom sudu FBiH.

To znači da, ako ne bude konsenzusa za prihvatanje HDZ-ovog zahtjeva, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH ne može stupiti na snagu. U tom slučaju predmet nije moguće riješiti i on ostaje neriješen sve do popune Vijeća za zaštitu vitalnog interesa.

Inače, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović još 2017. godine poslao je urgenciju Komisiji za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od koje insistira da u što kraćem roku pristupi popunjavanju Vijeća za zaštitu vitalnog interesa.

Naveo je da se ni u kom slučaju popunjavanje Vijeća ne smije dovoditi u vezu s trenutnom nepopunjenošću Ustavnog suda FBiH, s obzirom na to da postojeći nacionalni sastav sudija Ustavnog suda FBiH omogućava popunjavanje Vijeća za zaštitu vitalnog interesa i to u skladu s ustavnim odredbama.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa trenutno funkcioniše u sastavu Aleksandra Martinović, Kata Senjak, Edin Muminović, Mirjana Čučković i Mladen Srdić.