BiH
0

Ustavni sud FBiH: Cenzus na nositelje ratnih odličja neustavan

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu u svezi cenzusa za nositelje ratnih odličja, a po apelaciji Živka Budimira, predsjednika FBiH.

Presudom je utvrđeno da cenzus nije u suglasnosti s Ustavom FBiH, te temeljem te presude više ne postoji pojam cenzusa i on se ne može primjenjivati na nositelje ratnih priznanja i odličja, saopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

To, praktično, znači da svi nositelji ratnih odličja koji su izgubili prava, nakon uvođenja cenzusa, presudom moraju biti vraćeni u pravo.

Iz Ureda predsjednika FBiH podsjećaju da Ustavni sud FBiH u ponedjeljak donio još jednu odluku, a po apelaciji predsjednika FBiH.

Utvrdio je da Uredba Vlade FBiH o privremenom preuzimanju dijela funkcija prijašnjeg federalnog Ministarstva obrane o raspolaganju arhivom, također, nije sukladna Ustavu FBiH.

Ovakvu odluku Ustavni sud FBiH temelji na odredbama Ustava FBiH o podjeli nadležnosti između zakonodavne i izvršne vlasti, te je prema tim odredbama Vlada FBiH prekoračila Ustavom utvrđene nadležnosti.

Spornom Uredbom regulirala je materiju koja spada u nadležnost Parlamenta FBiH. Ustavni sud FBiH donio je ovakvu odluku po zahtjevu predsjednika FBiH Živka Budimira za ocjenu ustavnosti podzakonskog akta Vlade FBiH o organizaciji funkcija prijašnjeg federalnog Ministarstva obrane koje temeljem Zakona o obrani nisu prenesene u nadležnost institucija BiH, navodi se u saopćenju.