{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir potpisao imenovanje Srdića u Ustavni sud FBiH

S
29.4.2013. u 18:03
0
16
Budimir potpisao imenovanje Srdića u Ustavni sud FBiH
0
Budimir potpisao imenovanje Srdića u Ustavni sud FBiH
Mirsad Kebo
Potpredsjednici Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić danas su pronašli dokument kojim je Mladen Srdić imenovan za novog sudiju Ustavnog suda FBiH iz reda srpskog naroda.
Kebo je Srni rekao da su dokument pronašli provodeći konsultacije sa nadležnim institucijama za tumačenje ustavnih odredaba o ovlašćenjima predsjednika FBiH Živka Budimira, kojem je određen jednomjesečni pritvor.

"Pronašli smo dokument koji je potpisao Budimir i kojim je Srdić u skladu sa prošlosedmičnim dogovorom imenovan za sudiju Ustavnog suda FBiH. Ova odluka dostavljena je Vladi FBiH za objavljivanje u Službenom listu“, istakao je Kebo.

On je najavio da će sutra biti nastavljene konsultacije sa predstavnicima Parlamenta FBiH, s obzirom na situaciju nastalu nakon što je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenja Zakona o pomilovanju.

Kebo je napomenuo da sastanak u OHR-u, koji je trebalo da bude održan sutra o imenovanjima sudija Ustavnog suda FBiH, otkazan još prošle sedmice.

"Jednog novog sudiju u Ustavnom sudu FBiH imamo od danas, što će toj instituciji omogućiti da efikasnije djeluje. Sutra ćemo nastaviti konsultacije, ali bitno je napomenuti da sve institucije rade i svi želimo da svojim ponašanjem damo doprinos da sve institucije funkcionišu u punom kapacitetu“, rekao je Kebo.

Kada je riječ o procedurama u FBiH koje se odnose na eventualnu smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH, Kebo je pojasnio da je za to potrebna dvotrećinska većina u oba doma federalnog Parlamenta.

"Parlament podnosi zahtjev Ustavnom sudu FBiH koji može da pokrene proceduru samo u dva slučaja – da predsjednik ili potpredsjednik svojim radnjama prekrše Ustav i dovode u pitanje moralni kredibilitet funkcije koju obavlja ili u slučaju psiho-fizičke spriječenosti da radi svoj posao“, pojasnio je Kebo.

On je naglasio da potpredsjednici FBiH ne žele da idu ispred događaja, napominjući da je Budimir još predsjednik FBiH koji nije u mogućnosti da obavlja funkciju.

"Potpredsjednici obavljaju svoju funkciju. Sa potpredsjednikom Pudarićem sam u stalnom kontaktu i nastavljaju se konsultacije sa ustavotvorcem o drugim ustavnim mogućnostima za neku pretpostavljenu situaciju“, rekao je Kebo.

Sud BiH juče je odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i Kršenje zakona o pomilovanju. Predsjednika FBiH 26. aprila uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH 21. marta nije potvrdio imenovanje troje sudija u Ustavni sud FBiH. Od 2008. godine zbog nedovoljnog broja sudija Ustavnog suda FBiH onemogućeno je djelovanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: