BiH
5

Ustavni sud BiH: Zvaničnici moraju biti oprezni kada govore o "krivnji" Gorana Zubca

Piše: E. F.
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Ustavni sud BiH je djelimično usvojio apelaciju koju je podnio Goran Zubac iz Trebinja i to u dijelu koji se odnosi na navodno kršenje prava na pretpostavku nevinosti te utvrdio da su u ovom slučaju povrijeđena ljudska prava Zubca.

Kako je saopćeno, Ustavni sud BiH je utvrdio povredu člana Ustava Bosne i Hercegovine i člana Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u postupku utvrđivanja "krivične optužbe“ u vezi s izjavama nekih zvaničnika o apelantovoj "krivici“, a koje su kao takve prejudicirale odluku nadležne sudske vlasti.

Ustavni sud BiH, podržavajući praksu Evropskog suda za ljudska prava u vezi s tim pitanjem, smatra da su zvaničnici, prilikom davanja svojih izjava, trebali postupati s posebnim oprezom pri izboru riječi za opisivanje apelantove krivične odgovornosti.

S obzirom na sadržaj njihovih izjava, Ustavni sud smatra da su takve izjave ohrabrile javnost da vjeruje da je apelant kriv i prije nego što je u skladu sa zakonom dokazana njegova krivica, te da je usljed takvih izjava povrijeđeno apelantovo pravo iz člana 6. stav 2. Evropske konvencije.

U apelaciji koja je djelomično prihvaćena, između ostalih navodi se i sporna izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojoj je Zubca već "poslao u zatvor", prije nego je donesena pravosnažna sudska odluka.

U apelaciji se navodi Izetbegovićeva izjava koja je prenesena u Oslobođenju od 27. avgusta ove godine:

"Govoreći o potrebnom jačanju državnih institucija, naveo je da SIPA, odnosno njen čelnik Goran Zubac nije adekvano reagirao kad je prilikom građanskog bunta u februaru gorila zgrada državnog Predsjedništva. Mi ćemo njega poslati vjerovatno u zatvor kao što smo smijeniti "ministra za (ne)sigurnost"."