Obustava postupka
18

Ustavni sud BiH zakazao sjednicu: Da li je propala apelacija Borjane Krišto?

Autor: A.D.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine održat će 25. juna sjednicu na kojoj će se između ostalog raspraviti i o nekoliko odluka o obustavi postupaka koji se vode pred ovim sudom.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je, između ostalog, i o odluci o obustavi postupka po apelaciji Borjane Krišto (HDZ BiH), aktuelne predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kojom je ona dovela u pitanje ustavnost principa 1/1/1 koji kaže da u Dom naroda Parlamenta FBiH mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake kantonalne skupštine.

Ustavni sud BiH se 31. januara ove godine proglasio nenadležnim po istoj materiji, odnosno u odnosu na apelacije zastupnika Stranke demokratske akcije po pitanju Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija BiH.

No, apelacija Borjane Krišto stajala je sve vrijeme u ladici iako se, prema nezvaničnim informacijama, većina članova Ustavnog suda oglasila negativno po toj apelaciji. S druge strane, sama tačka dnevnog reda "odluke o obustavi postupka" govori o tome da je apelant, u ovom slučaju Krišto, povukao svoju apelaciju, što je također izvjesno.

S tim u vezi treba naglasiti da je aktuelni predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević u više navrata tražio da se obrati Parlamentu BiH o stanju ustavnosti u BiH, odnosno o određenim odlukama Ustavnog suda.