BiH
33

Ustavni sud BiH: Ukupno 13 naših odluka nije izvršeno

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Imajući u vidu da se u posljednje vrijeme putem medija, kao i izjava pojedinih domaćih, pa i stranih zvaničnika ističe, pa i potencira, netačan podatak da više od 90 odluka Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine nije uopće izvršeno, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, radi tačnog informiranja, obavještava javnost da nije izvršeno tek 13 odluka.

Jedno od prava zagarantiranih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama je pravo na pravično suđenje koje uključuje i pravo da zakonite i konačne odluke sudova i drugih tijela javne vlasti budu izvršene.

Odluke Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine su, prema izričitoj ustavnoj odredbi i Pravilima Ustavnoga suda, konačne i obvezujuće.

Ustavni sud, počevši od 2005. godine, jedanput godišnje, a nekada i više puta, razmatra Informaciju o izvršenju svojih odluka.

Otkako funkcionira prema važećem Ustavu (od 1997. godine), Ustavni sud je donio više od 26.000 odluka kojima je riješio više od 52.000 predmeta.

Na sjednici Velikoga vijeća održanoj 26. oktobra 2016. godine Ustavni sud je razmotrio Izvještaj o izvršenju svojih odluka sa posebnim osvrtom na razdoblje april 2015. godine - mart 2016. godine.

Između ostaloga, Ustavni sud je utvrdio da je u razdoblju od 2005. godine do danas donio ukupno 94 rješenja kojima je utvrdio da njegove odluke nisu izvršene u ostavljenome roku, i to: 12 rješenja u svezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 82 rješenja u svezi sa odlukama iz apelacijske nadležnosti Suda. U međuvremenu je, dakle nakon donošenja rješenja o neizvršenju i nakon isteka roka za izvršenje, izvršena 81 odluka Ustavnoga suda, od toga: sedam odluka u svezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 74 odluke iz apelacijske nadležnosti Ustavnoga suda.

Sukladno tomu, Ustavni sud je konstatirao da, od ukupnoga broja donesenih rješenja (94) kojima je Ustavni sud ranije utvrdio da određene odluke nisu izvršene, na 26. oktobar 2016. godine nije izvršeno 13 (trinaest) odluka, i to pet odluka u svezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i osam odluka iz apelacijske nadležnosti Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Ustavnog suda BiH.

Neizvršene odluke Ustavnoga suda donesene po osnovi zahtjeva za ocjenu ustavnosti odnose se na obveze zakonodavnih tijela: Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (3), Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (1) i Narodne skupštine/Vijeća naroda Republike Srpske (1).

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nema drugih instrumenata za izvršenje svojih odluka osim što, kada rješenjem utvrdi da određena odluka nije izvršena, to rješenje odmah dostavlja nadležnom tužiteljstvu, jer neprovedba odluke Ustavnoga suda predstavlja kazneno djelo. Na ovakav način, poštujući svoja Pravila, Ustavni sud je postupio u svim slučajevima i bez iznimke, bez obzira na to koje tijelo ili institucija nisu izvršili odluku.

Iz podataka u spisima konkretnih predmeta proizlazi da je nadležno tužilaštvo u 83 slučaja (osam u svezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 75 u vezi sa odlukama iz apelacijske nadležnosti Ustavnoga suda) vodilo ili vodi tužiteljsku istragu zbog neizvršenja odluka Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine. U nekim slučajevima postupci su završeni tužiteljskom odlukom, a u nekima su postupci u toku.

Ustavni sud poziva sve one koji u bilo kojem kontekstu imaju potrebu navoditi podatke o neizvršenim odlukama Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine da koriste stvarne podatke i interpretiraju ih na način kako to relevantna statistika, ranije i sada, pokazuje, zaključuje se u saopćenju Ustavnog suda BiH.