Slučaj "Buk Bijela"
21

Ustavni sud BiH: Sutra o privremenoj mjeri u vezi s koncesijama

G. M.
Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srbije nastalog u vezi s dodjelom koncesija.
Radi se o zahtjevu bh. parlamentarca da se poništi odluka Vlade RS o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini, budući da je, kako se u zahtjevu navodi, odluke u vezi s državnom imovinom moguće donositi isključivo na nivou BiH.

"U ovom predmetu Ustavni sud je donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila Djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine. Na zahtjev Komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok Komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljnjih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja", navodi se u saopćenju nakon današnjeg dijela sjednice Ustavnog suda.

Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodijeljenim koncesijama.

O odluci o privremenoj mjeri u ovom predmetu Ustavni sud BiH će odlučivati sutra.