{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH odbio apelaciju Fadhila el-Hamdanija

S
13.6.2012. u 19:24
0
5
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Fadhila el-Hamdanija
0
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Fadhila el-Hamdanija
Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Fadhila el-Hamdanija protiv presude Suda BiH i rješenja Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima,koji su doneseni u postupku njegovog protjerivanja iz BiH i povodom zahtjeva za odobravanje njegovog privremenog boravka u ovoj zemlji.
Utvrđeno je da je odluka o oduzimanju prava na privremeni boravak i izrečenoj mjeri protjerivanja zasnovana na zakonom propisanim uslovima, donesena u postupku propisanom zakonom u kojem je apelant uživao sve proceduralne garancije.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici riješio 11 zahtjeva za donošenje privremenih mjera i 346 apelacija. U 11 od 26 meritornih odluka Ustavni sud BiH utvrdio je povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Sud je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizilaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Naredna sjednica Ustavnog suda biće održana 27. juna, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: