{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH odbio apelaciju Fadhila el-Hamdanija

S
13.6.2012. u 19:24
0
5
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Fadhila el-Hamdanija
0
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Fadhila el-Hamdanija
Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Fadhila el-Hamdanija protiv presude Suda BiH i rješenja Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima,koji su doneseni u postupku njegovog protjerivanja iz BiH i povodom zahtjeva za odobravanje njegovog privremenog boravka u ovoj zemlji.
Utvrđeno je da je odluka o oduzimanju prava na privremeni boravak i izrečenoj mjeri protjerivanja zasnovana na zakonom propisanim uslovima, donesena u postupku propisanom zakonom u kojem je apelant uživao sve proceduralne garancije.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici riješio 11 zahtjeva za donošenje privremenih mjera i 346 apelacija. U 11 od 26 meritornih odluka Ustavni sud BiH utvrdio je povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Sud je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizilaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Naredna sjednica Ustavnog suda biće održana 27. juna, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: