Neosnovana apelacija
34

Ustavni sud BiH odbacio žalbu Muriza Memića na istragu Tužilaštva KS

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Muriza Memića podnesenu zbog nepostojanja djelotvornosti istrage u predmetima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (br. T 09 0 KTA 0111266 17 i T09 0 KTPO 0102119 17), saopćeno je iz ovog suda.

Muriz Memić kojeg zastupa advokat Ifet Feraget podnio je 21. augusta 2017. godine apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog nedjelotvornosti istrage povodom događaja u kojem je stradao njegov sin Dženan Memić, a kao osporene akte označio je akte Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Apelant je 20. novembra 2017. godine dopunio apelaciju, odnosno dostavio akt Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud u ovom trenutku i u odnosu na osporene akte u predmetnim apelacijama može samo konstatirati da je Tužilaštvo ispunilo svoje obaveze, te je ispitalo navode i utvrdilo sve relevantne činjenice u odnosu na akte koje apelant osporava i koje u ovom trenutku Ustavni sud jedino i može ocijeniti, naveli su.

Ustavni sud u preduzetim radnjama ne može pronaći dokaze da je postojao propust nadležnog tužioca i Tužilaštva koji dovodi u sumnju nastojanja da se prikupe svi relevantni dokazi.

Provedena istraga povodom konkretnih "novih okolnosti“ je, prema ocjeni Ustavnog suda, bila potpuna i djelotvorna u smislu člana II/3.a) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Evropske Predmet broj AP 3546/17 27 Odluka o dopustivosti i meritumu konvencije.

"Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje člana II/3.a) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Evropske konvencije u predmetnim apelacijama u situaciji kada je sudski postupak po optužnici Tužilaštva u toku, a u vezi s događajem koji se desio 8. februara 2016. godine i predmet je na rješavanju pred Vrhovnim sudom, a u konkretnom predmetu osporene su „nove odluke“ koje apelant dovodi u vezu s istim događajem (u apelaciji AP 3546/17 odluka Tužilaštva da se istraga neće provoditi, a u apelaciji AP 4835/17 naredba Tužilaštva o obustavi istrage), te je Tužilaštvo ispunilo svoje obaveze i ispitalo navode i utvrdilo sve relevantne činjenice u odnosu na akte koje apelant osporava i dalo je dovoljno i jasno obrazloženje za svoj zaključak da neće provoditi istragu, odnosno zašto je donijelo naredbu o obustavi istrage", stoji u zaključku Ustavnog suda.