BiH
0

Ustavni sud BiH odbacio kao nedopuštenu apelaciju Mirka Šarovića

FENA
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas odbacio kao nedopuštenu apelaciju Mirka Šarovića, Mirka Okolića i Radmile Mitrović, podnesenu protiv Odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zamjenika ministra odbrane BiH i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH od 24. oktobra 2013. godine i Odluke Doma naroda PSBiH o njihovoj smjeni od 5. novembra 2013. godine zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje, saopćeno je iz Suda.

Iz Ustavnog suda BiH navode da se u konkretnom slučaju osporene odluke tiču političkog opredjeljenja postignutog na nivou zakonodavnog organa da apelanti budu smijenjeni s funkcija koje su obavljali.

Kako se dalje navodi, svrsishodnost donošenja političkih odluka, a kakve su i odluke o smjeni ministra, odnosno zamjenika ministara, je pitanje političkih organa, kakav je i zakonodavni organ, i u takvoj situaciji zadatak Ustavnog suda nije da svojim procjenama stupa na mjesto političkog organa.

U tom smislu, osporene se odluke ne tiču odlučivanja o pravu apelanata kao građana da učestvuju u vršenju javnih poslova. Istovremeno, osporene odluke se ne tiču ni prava apelanata kao građana na jednak pristup javnim službama.

S tim u vezi, Ustavni sud ukazuje da su, prema članu 4. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH ("Službeni glasnik BiH“ br. 19/02, 35/03, 4/04, 17/04, 26/04, 37/04, 48/05, 2/06, 32/07, 43/09, 8/10 i 40/12), ministri i zamjenici ministara izuzeti iz režima državne službe koja odgovara pojmu javne službe u smislu člana 25. međunarodnog pakta.

Najzad, a s obzirom na to da osporene odluke ne predstavljaju odluke o pravu apelanata kao građana u smislu člana 25. međunarodnog pakta, u konkretnom slučaju se ne pokreće pitanje ni ostvarivanja prava garantiranih članom 2. stav 3a. Međunarodnog pakta (pravo na žalbu).

Sud je donio i veći broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su bile očito, prima facie, neosnovane.

Zahtjevi apelanata, u slučajevima u kojima je to Sud utvrdio, nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u ovim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na web-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je.