BiH
0

Ustavni Sud BiH naložio nadležnim sudovima da okončaju postupke

SRNA
Ustavni sud BiH naložio je danas nadležnim sudovima da hitno okončaju postupak u predmetima u kojima je utvrdio da postoje povrede prava apelanata na pravično suđenje, a zbog toga što sudovi nisu donijeli odluke u razumnom roku.

Na sjednici Vijeća od pet sudija Ustavnog suda razmatran je veći broj pojedinačnih apelacija, kao i apelacije više lica protiv iste presude koje su podnesene zbog toga što su redovni sudovi navodno povrijedili ustavna prava apelanata, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Odlučujući o dopustivosti i meritumu, u predmetima u kojima je utvrdio da postoje povrede prava apelanata na pravično suđenje, a zbog toga što sudovi nisu donijeli odluke u razumnom roku, Ustavni sud je nadležnim sudovima naložio da hitno okončaju postupak i obavezao ih da o tome obavijeste Sud u roku od tri mjeseca.

U slučajevima u kojima su apelanti to tražili, a u kojima je Sud našao opravdane razloge, apelantima je dosuđena i naknada nematerijalne štete zbog kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku, navodi se u saopštenju.

U predmetima u kojima zahtjevi apelanata, kako je Sud utvrdio, nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u ovim slučajevima ni na koji način nisu mogle da opravdaju tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom, Sud je apelacije odbacio kao nedopustive.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će u roku od mjesec dana dostavljene apelantima i objavljene na veb-stranici Ustavnog suda BiH.