Nezarađena plaća
7

Ustavni sud BiH još uvijek nije odredio datum razmatranja zahtjeva za vraćanje "bijelog hljeba"

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ustavni sud BiH još uvijek nije odredio datum kada će se izjasniti o zahtjevu državnih parlamentaraca za ocjenu usklađenosti Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH s odredbama Ustava BiH.

Iz Ustavnog suda BiH potvrdili su za Klix.ba da je Ustavni sud BiH 15. oktobra zaprimio zahtjev za ocjenu usklađenosti Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH s odredbom člana IX t. 2. Ustava BiH, a koji je podnijelo jedanaest članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako smo ranije pisali, riječ je o zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredbi zakona kojim je ukinut "bijeli hljeb". Bijeli hljeb ili nezarađena plaća podrazumijevao je mogućnost da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te parlamentarci i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata.

Državni parlamentarci smatraju kako se ukidanjem ove odredbe krši njihovo Ustavom zagarantovano pravo, a koje glasi: "Naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije".

Iz Ustavnog suda BiH rečeno nam je da je zahtjev državnih parlamentaraca registrovan pod brojem U-20/18 i da još uvijek nije određen datum kada će on biti razmatran.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović jučer su uputili zahtjev Ustavnom sudu BiH u kojem su tražili da se njihovi potpisi brišu iz zahtjeva za ocjenu ustavnosti.