BiH
6

Ustavni sud BiH: Iako najviša sudska instanca, odluke ovog suda nisu provedene u 89 slučajeva

Piše: N. N.
Ustavni sud BiH (Foto: Klix.ba)
Ustavni sud BiH (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila deklaraciju u kojoj je jedan od zaključaka da neće ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH ukoliko ona bude tražila da se ukine 9. januar kao Dan RS-a, mnogi su pozvali na poštivanje odluka Ustavnog Suda BiH.

Reagirao je i visoki predstavnik Valentin Inzko, Delegacija EU u BiH, Ambasada SAD-a... Svi oni su tražili da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH te da se time pokaže da je ovo pravna država.

No, prema podacima Ustavnog suda BiH, od 2004. godine do danas ukupno 89 presuda ovog suda nije ispoštovano i provedeno.

U svih 89 slučajeva Ustavni sud BiH donio je Rješenje o neizvršenju te je, prema ustaljenoj proceduri, slučaj uputio Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo je, sukladno svojim ovlastima, trebalo poduzeti radnje da ustanovi i procesuira osobe i institucije koje nisu provele odluku Ustavnog suda BiH, a bile su dužne to učiniti.

A odluke Ustavnog suda jednako se ne poštuju i u Federaciji BiH i u RS-u. Ustavni sud BiH donio je 2013. Rješenje o neizvršenju, a vezano za apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o ustavnosti pojedinih dijelova Zakona o državljanstvu, gdje jasno navodi kako odluku Ustavnog suda BiH nije provela Parlamentarna skupština BiH. Neizvršenih presuda Ustavnog suda BiH ima i iz 2004. godine.

Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba kažu kako je ovo tužilaštvo pokrenulo nekoliko istraga koje se odnose na neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH. Međutim, koliko je poznato, još uvijek niko nije odgovarao pred bilo kojim sudom u BiH za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.