Sramna odredba
7

Ustavni sud BiH danas odlučuje o smrtnoj kazni u Ustavu RS-a

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas će se izjasniti o ustavnosti postojanja smrtne kazne u Ustavu bh. entiteta RS.

Na dnevnom redu 116. plenarne sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao jedna od tačaka dnevnog reda naći će se i zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava Republike Srpske.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda od vrhovne sudske instance tražili su da se izjasni o ustavnosti odredbe Ustava RS-a, a koja glasi: "Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela".

Postojanje smrtne kazne u najvišem pravnom aktu bh. administrativno-teritorijalne jedinice čest je predmet kritika međunarodnih organizacija. Ovim odredbama direktno se nanosi šteta imidžu države BiH s obzirom na to da je RS samo jedan od entiteta u sastavu BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a uputio je 26. jula 2019. godine navodeći da ovakvo ustavno određenje u Ustavu RS-a krši mnogobrojna prava iz Ustava BiH, kao i međunarodne obaveze koje je BiH preuzela pristupajući Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Pred sudijama Ustavnog suda BiH naći će se i zahtjev 15 članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti odredbe člana 9. stav 7. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS-a. Državni parlamentarci od Ustavnog suda BiH tražili su da se izjasni o tome da li je bh. entitet preuzeo nadležnost države BiH kada je riječ o izdavanju licenci za međunarodni transport.